Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Poslednja stanica Britanija“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Poslednja stanica Britanija“

„Poslednja  stanica Britanija“ dobitnika Ninove nagrade Gorana Gocića je odlično napisan, univerzalan roman o emigrantima, Londonu osamdesetih i poslednje dve decenije XX veka viđene očima marginalaca.

Gocić je svestran autor - novinar i urednik, filmski stvaralac, prevodilac, pisac i akademski profesor - i to se vidi u načinu na koji piše i radi, u stilu njegovih knjiga, u poimanju sveta. Sa prvim romanom „Tai“, Gocić je osvojio više nacionalnih nagrada za književnost, uključujući nagradu „Miloš Crnjanski“ i Ninovu nagradu i taj uspeh bi mogao da ponovi a možda i proširi sa „Poslednjom stanicom“ jer je u pitanju sjajan i zreo roman jednog interesantnog pisca.

Kroz priču sicilijanskog emigranta Antonija o njegovom boravku u Velikoj Britaniji 1980ih i njegovim „saborcima sa margine“ - izbacivaču Luki, budućem novinaru Goranu i Ivanu, političkom emigrantu iz Praga, Gocić piše o londonskoj umetničkoj sceni, padu Berlinskog zida, neoliberalizmu, ratovima i svim velikim događajima s kraja XX veka.

Emototivna, duhovita, pronicljiva, „Poslednja stanica Britanija“ je roman koji bi, da ga je napisao neki Britanac ili Amerikanac, bio planetarni hit sa pričama o skvoterima, umetnicima i raznim čudacima južnog Londona koji se mogu naći samo tamo i nigde drugde, o marginalcima i nevidljivim običnim ljudima koji su svedoci gotovo tektonskih potresa u društvu.

Ovako, biće bestseler kod nas  - kako kod onih koji vole kvalitetnu literaturu, tako i kod one urbane gradske ekipe (možda čak i više kod njih)  koja je bila mlada osamdesetih, koja je putovala i pratila dešavanja. „Poslednja stanica Britanija“ je dirljiv omaž običnim ljudima - herojima i njihovim težnjama koje su univerzalne bez obzira na to odakle dolaze.

Ako ste raspoloženi da uđete u književni vremeplov, preporučila bih čitanje „Poslednje stanicu Britanija“ u paru sa romanom Gorana Skrobonje (koji je takođe objavila Laguna)  „Kada kažeš da sam tvoj“ o Beogradu osamdesetih.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.