Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Kletva“: Ratovanje izvan fronta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Kletva“: Ratovanje izvan fronta

Kad je nakon pročitanog romana teško setiti se da li je radnja ispripovedana u trećem ili prvom licu, to znači da je autor toliko prodro u dušu svog glavnog lika da od prve do poslednje stranice sve izgleda kao intimna ispovest.

Iako je roman „Kletva“ napisan u trećem licu, iz ugla objektivnog pripovedača, gotovo je svaki događaj, pa i svaki lik, viđen i doživljen očima glavne junakinje Dušanke, tako da zaista deluje kao da je ona sama ispričala ono što je sa svojom porodicom doživela i preživela u ratnom vihoru.

Ako i nije svaka scena predstavljena iz ugla glavne junakinje, opet je Dušanka sve vreme prisutna. Jelena Bačić Alimpić prikazala je odrastanje i razvoj jedne ličnosti u prilikama koje iziskuju brže sazrevanje i snalaženje nego što bi to bilo u uobičajenim uslovima.

Bez obzira na to što je jedan istorijski događaj, koji sâm za sebe čini prelomnu epohu u povesti čovečanstva, viđen očima devojke koja nije njegov neposredni učesnik, ipak se kroz njenu sudbinu prelama i sudbina celog naroda, a kroz sudbinu jedne porodice sagledava opšta tragedija, koja je u datim okolnostima neizbežna.

Sâm pojam Drugog svetskog rata na jugoslovenskom tlu predstavlja kontroverznu temu, o kojoj je teško pisati a ne pomenuti ideološki kontekst i podele koje su dovele čak i do građanskog rata usred borbe protiv okupatora.

Međutim, upravo stoga što je i ratni sukob predstavila kroz saznanja do kojih glavna junakinja posredno dolazi, Jelena Bačić Alimpić je, sa jedne strane, izbegla da radnju optereti ideologijom i da pojedinačne ljudske sudbine baci u zasenak pred političkim razmiricama, a sa druge strane, upravo svesnim uprošćavanjem veoma složene situacije, još je jače istakla apsurd i tragiku svakog ratnog sukoba.

Zato radnja romana „Kletva“, čak i kad je poznat istorijsko-politički kontekst, izgleda kao da se može dešavati u bilo kojoj zemlji zahvaćenoj ratom, jer bitni su ljudi čija je zemlja okupirana i u kojoj jedni odlaze da se bore protiv okupatora, drugi otvoreno sarađuju sa okupatorom, a treći se na svoj način bore za opstanak daleko od svih frontova i bojišta.

Glavna junakinja Dušanka upravo i pripada onima koji se za svoju porodicu bore izvan fronta, najčešće bez oružja, ponekad i lukavstvima, ali nikad izdajom sopstvenog naroda i zemlje.

Pored Dušanke, kao bitan i živopisan lik izdvaja se baba Radojka, koju okolina smatra čudakinjom, pa i vešticom, a koja bdi nad porodicom glavne junakinje poput anđela čuvara, i to iz pobuda za koje gotovo niko ne zna niti može da nasluti.

Postepeno, a zahvaljujući vanrednim prilikama i fatalnim momentima, koji jedan za drugim dolaze, tajne kao da su prinuđene da se same od sebe otkrivaju, a svaka naredna pokazuje se kao opasnija i bolnija, pa se još teže prihvataju i savladavaju nego onda kad su samo stvarale misteriju time što nisu bile otkrivene.
Svoje znanje, koje jeste pomalo na granici fantastike, baba Radojka prenosi na Dušanku i tako joj pomaže da lakše podnese nedaće u koje nije zapala svojom krivicom, ali koje može prebroditi upravo sopstvenim odlukama i postupcima.

Živeći u vremenu kad se zakletva lako pretvara u kletvu, a dobročinstvo u zločin, Dušanka će, iz strogo moralnih zakona gledano, ponekad i preći granicu, ali opet iz plemenitih pobuda, znajući da nije izneverila Boga čak i kad je udarila na crkvu.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.