Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Harfa za Eli“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Harfa za Eli“

Iznenađujuća priča prepuna muzike, „Harfa za Eli“ ljubavni je roman koji ne govori samo o dve usamljene kreativne duše koje pronalaze jedna drugu, već i o prirodi i umetnosti u njenim neuhvatljivim oblicima.

Eli od života želi mnogo više od toga da bude samo Klajvova supruga. Želi da piše poeziju i nađe prave reči da njima oslika prelepi okrug Eksmur koji je okružuje. Pokušava da se pomiri sa gubitkom oca i sećanjem na majku, i traga za nečim što će joj otvoriti srce. Klajv, škrti čovek koji pije pivo i gleda fudbal, nema mnogo toga zajedničkog sa ovakvom ženom.

Kada Eli upozna Dena, otkriće nešto posebno u mirisu i atmosferi njegove radnje u kojoj stvara očaravajuće enigmatične prevoje i rezbarije na harfama. Den primećuje njene čarape, njenu kosu i njenu otvorenost, zatim joj nudi sendvič – a za njim i harfu.

Ali harfa je previše ekstravagantan poklon i nešto što pragmatični i sumnjičavi Klajv ne može da razume i prihvati. Zato je harfa vraćena Denu. Što ne sprečava Eli da počine da uči da je svira.

Od početka romana je jasno da autorka Hejzel Prajor obožava umetnost izrade harfi i jedinstveni, anđeoski zvuk koji se dobija kada vrhovi prstiju dodirnu žice. Ovaj roman je himna čežnjivoj muzici, nevinim dušama, jednostavnim trenucima. Iako tragedija vreba i javljaju se nesporazumi, zaista je divno kako Elin i Denov odnos nikada ne postaje nepotrebno dramatičan i drži se svog poetskog ritma i svetlosti.

Tu su i dečak Ed i fazan Finijas, kao i mnoge vrste sendviča i ukradeni trenuci pod drvećem. A Den je lik koga će obožavati svaki sanjalački nastrojen čitalac.

Ovo je eskapistički roman predivne proze, prožet temama iskupljenja, umetnosti i držanja za neuhvatljive snove. Tiha priča koja vam se uvlači u dušu sa svakom reči koju Eli i Den izgovore i drži vas sve dok vam ne poteknu suze za koje niste sigurni da li su radosnice ili potiču iz melanholije – a možda je i jedno i drugo u pitanju.

Izvor: Goodreads
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.