Laguna - Bukmarker - Prikaz novog trilera Harlana Kobena „Dečak iz šume“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz novog trilera Harlana Kobena „Dečak iz šume“

Ovo je uzbudljivo, složeno, avanturističko, ludo putovanje na koje sam jedva čekala da krenem. U knjizi se pominju politički skandal, tajni snimci, vršnjačko maltretiranje, tinejdžer koji nestaje, zapanjujuća priča čoveka koji je pronađen u šumi i koji se bori da sklopi sve deliće iz svoje prošlosti.

Ovo je složena knjiga, ali Koben vešto žonglira sa svakom od ovih tema i ostavlja nam tragove kako bismo lakše sklopili ovu izvanrednu slagalicu.

Upoznajmo se sa misterioznim junakom po imenu Vajld. Tako ga zovu jer je pre nekoliko decenija pronađen u šumi, pokušavajući da preživi, boreći se sa noćnim morama i sećanjima na prelepu kestenjastu kosu (kosu njegove majke? Nemamo pojma!). Jedini prijatelj bio mu je Dejvid koji je poginuo u automobilskoj nesreći, dok je Vajld bio za volanom. Ostao je u kontaktu sa Dejvidovom porodicom, uključujući Dejvidovu majku Hester Krimstin, sjajnu advokaticu i televizijsku ličnost, Dejvidovog sina i suprugu, sa kojom je u tajnoj vezi.

Voli da se distancira od ljudi, živi u eko-kapsuli koja kao da je izašla iz nekog naučnofantastičnog romana, ima opsesivno-kompulzivni poremećaj. Živeo je u hraniteljskoj porodici, pa ima sestru koju može da zove u hitnim slučajevima, brzo i lako uči, išao je na tajne vojne misije, a sada radi kao privatni detektiv.

Kada smo se upoznali sa glavnim likom, možemo da pređemo na radnju knjige. Malkom govori Hester da devojčica po imenu Naomi nije došla u školu i zabrinut je za nju. U početku nije želeo da otkriva mnogo, ali Hester saznaje da devojčicu maltretiraju u školi i da ima oca alkoholičara. Hester odlučuje da svrati do nje, ali njen otac ne priznaje da Naomi nije kod kuće, što je jako sumnjivo. Zatim Hester poziva Vajlda da joj pomogne. Sve počinje sa nestalom devojčicom koju u školi maltretiraju moćni, bogati, popularni dečaci. Vajld otkriva da se devojčica krije u podrumu. To su lako otkrili, jer i sam Vajld zna kako je to kada nemaš prijatelje i kada pokušavaš da preživiš u metaforičkoj, ali i u pravoj džungli.

Nakon nekoliko dana devojčica zaista nestaje i njen otac unajmljuje Vajlda da je pronađe. Zatim otmičar šalje odsečene ljudske prste. Ovde ću se zaustaviti. Ništa više ne želim da otkrivam.

Ovo je brza, uzbudljiva, pametna knjiga puna sarkastičnih Kobenovih doskočica. Pominje se i Sajmon iz Harlanovog romana „Beži“. Hester takođe pominje mog omiljenog junaka iz Kobenovih knjiga, a to je Majron Bolitar (Nije mu pomenula ime, ali ga je nazvala poznatim prijateljem košarkašem), a Malkom i Kreš su pričali o čokoladnom mleku, njihovom omiljenom piću. (To je i Majronovo omiljeno piće!)

Neki bi rekli da više nećemo sretati Vajlda u Kobenovim knjigama, ali ja mislim da se varaju.

Premišljala sam se da li knjizi da dam četiri ili pet zvezdica. Svidelo mi se što je roman pun akcije i uzbudljivih scena, svidela mi se brzina odvijanja radnje. Nema rupa u priči i nelogičnih objašnjenja. Volela bih da smo saznali nešto više o Vajldu, ali mogu da predosetim da autor ima velike planove što se tiče razvijanja njegovog lika. Hajde da ocenim knjigu sa 4,5 zvezdica, pa da zaokružujem na 5, dok čekam da Harlan Koben napiše novu knjigu.


Izvor: Goodreads
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.