Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Viktorija“ autorke Dejzi Gudvin - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Viktorija“ autorke Dejzi Gudvin

Da li ste u potrazi za nekom dobrom knjigom u koju ćete uroniti tokom praznika? Uzmite u obzir knjigu „Viktorija“, autorke Dejzi Gudman, scenaristkinje istoimene TV serije.

„Viktorija“ je roman zasnovan na dnevnicima kraljice Viktorije, koje je Dejzi Gudman gutala tokom studentskih dana. Dnevnici su joj poslužili kao inspiracija i polazna tačka za osmišljavanje ranog perioda Viktorijine vladavine. Budući da je zasnovan na činjenicama i Viktorijinim sećanjima, ovaj roman je naročito privlačan; dok sam ga čitala, provodila sam dosta vremena pitajući se šta je istina, a šta je fikcija. Upravo taj kontrast čini ovaj roman uzbudljivim. Preuzevši presto sa 18 godina, Viktorija se suočila sa spletkarenjima u sopstvenom domaćinstvu, borbom za moć među rođacima koji su želeli da je kontrolišu, provodadžisanjem drugih članova familije. Njen odnos sa majkom – često ispunjen prebacivanjima i besom, uprkos velikoj ljubavi – temelj je romana „Viktorija“. Njihov odnos je vrlo zanimljiv iz ugla savremenog roditeljstva. Knjiga prikazuje Viktorijin razvoj od usamljene devojčice, čiji je jedini prijatelj bio njen pas Deš, do kraljice čija je svaka reč i svaki izbor, pa i modni, bio pod lupom. Vremenom, Viktoriju počinje da privlači njen premijer, lord Melburn, ali je prinuđena da nauči gorku lekciju o potrebi za ličnom žrtvom zarad opšteg dobra.

Poznavaoci britanske istorije znaju da se Viktorija na kraju udala za Alberta, princa od Saksa Koburga i Gota, svog rođaka sa kojim je imala dug i srećan brak i devetoro dece.

Viktorijina šezdesettrogodišnja vladavina, poznatija kao viktorijansko doba, period je tokom kog je Velika Britanija značajno uvećala svoju teritoriju širom sveta. Osim toga, došlo je do procvata u industrijskoj, kulturnoj, političkoj, naučnoj i vojnoj sferi. Ova dostignuća nisu prikazana u knjizi „Viktorija“, ali su čitaoci nagrađeni uvidom u ljubav između Viktorije i Alberta.
 
Iako su u Viktorijino vreme monarhija i Velika Britanija bili jedno, kraljičina moć je bila ograničena. I pored toga, Viktorija je uspevala da pronađe način da unutar tih ograničenja upravlja svojim životom, ali i svojom zemljom onako kako je to ona želela.
 
Autorka je uradila odličan posao, učinivši ovu knjigu štivom kome se ne može odoleti – čak i ako znate šta će se dešavati, ipak želite da čitate. „Viktorija“ je toliko dobro napisana, da se 400 strana prosto proguta.

Knjiga predstavlja savršenu osnovu za nastavak koji bi se bavio Viktorijinim životom u kasnijem periodu, kada jedna kraljica dobija nove uloge ‒ supruge i majke. Ako ste zainteresovani za britansku monarhiju, uživaćete u knjizi „Viktorija“. Ako biste želeli da otkrijete kako je to biti kraljica, a niste ljubitelj biografija, dodajte „Viktoriju“ na svoj spisak knjiga za čitanje. Osim toga „Viktorija“ je odličan poklon za prijatelja koji voli da se izgubi o dobroj priči. Uživajte u čitanju!

Izvor: redshuttersblog.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu video  laguna knjige Branko Ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu [video]
29.03.2024.
Povodom četiri decenije od smrti velikog književnika Branka Ćopića, obeleženu 26. marta, prenosimo vam prvu emisiju iz serije Kad sam bio mali koja je premijerno emitovana 16. oktobra 1965. godine na ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.