Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „U požaru svetova“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „U požaru svetova“

Ako hoćeš nešto kvalitetno i precizno (i sa pristojnom cenom), uzmi nemačko – tako je govorio moj deka, istina misleći na aparate i alat, ali se ta njegova izjava može glatko primeniti na knjigu nemačkog novinara i pisca Mihaela Martensa koju je nedavno objavila beogradska Laguna.

Martens, koji je dugogodišnji dopisnik uglednog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung i stručnjak za balkanska pitanja uhvatio se pomalo škakljive teme – biografije našeg jedinog nobelovca Ive Andrića.

„U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život“ podjednako je i biografija velikog pisca ali i roman o 20. veku i tim temama Martens pristupa vrlo jasno, precizno i bez ikakve romantike i sentimentalnosti na koje često možete da naiđete u biografijama poznatih.

Na kraju krajeva, možda je i bio potreban stranac, Nemac uz to, da svežim očima, hladno i racionalno sagleda kompletan politički, društveni, istorijski, ekonomski, kakav god hoćete haos koji je vladao (realni budimo, i dalje vlada) Balkanskim poluostrvom i iz koga se izdigao jedan veličanstven um.

Smeštajući Andrića u kontekst velikih istorijskih promena, nestajanja carstava i rušenja i građenja država, Martens piše o jednom pragmatičnom geniju, suzdržanom čoveku, na momente oportunisti, koji je imao svoja etička i moralna načela kojih se držao do kraja koliko god nam se ona sada činila pogrešnim.

Pa ipak, taj hladni, suzdržani čovek napisao je najlepše ljubavne priče o Bosni, tom nesrećnom, tamnom vilajetu, što je Martens vrlo iskreno i nesentimentalno obradio.

Budući da je podnaslov „jedan evropski život“ Martens vrlo suvereno i uzbudljivo piše, pozivajući se na Andrićeva dela, prepiske, arhivsku građu, o životu u Bosni pre i tokom Sarajevskog atentata, o diplomatskim službama u Evropi i Trećem Rajhu između dva rata,  Andrićevim susretima sa vrlo šarenim spektrom ljudi – od Pikasa do Hitlera, o životu u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata i priklanjanju vlasti posle oslobođenja, uz vrlo iskren komentar da, da tako nije uradio, svet ne bi znao za Andrića.

Vrlo jasno i gotovo nežno Martens navodi razloge i zašto je Andrić nezasluženo skrajnut sa evropske književne scene – veliki pisac male zemlje koji piše o još manjoj zemlji (Bosni), nefilmičnost njegovih romana što automatski sužava krug publike, pogrešno shvatanje da je on pisac „istorijskih romana“ a ne Evropljanin do srži koji piše o egzotičnoj Bosni...

Potrebne su nam ovakve knjige kako bismo malo preispitali svoje viđenje naših najboljih i najtalentovanijih ljudi, kako bismo ih smestili u odgovarajući kontekst, kako bismo možda uvideli i gde smo sada u odnosu na „tada“, kako bismo malo drugačije čitali, u ovom slučaju Andrića.

I možda je baš zbog toga dobro što je jedno takvo čitanje ponudio neko ko nije sa ovih prostora i koga ne vezuju i sputavaju viševekovne tradicije, priče, veze, pravila, shvatanja koja su nam genetski utisnuta u dušu.

„U požaru svetova“ je uzbudljivo, dobro napisano, zanimljivo štivo posle kojeg ćete se vratiti Andriću i pročitati ga drugim očima. Vrlo, vrlo dobra knjiga!

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

obavezno štivo za ljubitelje istorijske fantastike knjige ona koja je postala sunce i onaj koji je udavio svet u prodaji od 23 jula laguna knjige Obavezno štivo za ljubitelje istorijske fantastike – knjige „Ona koja je postala Sunce“ i „Onaj koji je udavio svet“ u prodaji od 23. jula
22.07.2024.
Pred čitaoce stižu dva romana Šeli Parker-Čan iz žanra istorijske fantastike – „Ona koja je postala Sunce“ i „Onaj koji je udavio svet“.   „Ona koja je postala Sunce“ je saga o ženi ko...
više
delfi knjižara milutin uskoković u užicu proslavila jubilej laguna knjige Delfi knjižara „Milutin Uskoković“ u Užicu proslavila jubilej
22.07.2024.
Da je Milutin Uskoković danas među svojim Užičanima, atmosferu koja je vladala u nedelji posvećenoj Delfi knjižari u gradu na Đetinji mogao bi ovako opisati: „Pomodne haljine i svilene bluze su se sve...
više
nedelja knjiga džordža r r martina od 22 do 28 jula 2024  laguna knjige Nedelja knjiga Džordža R. R. Martina od 22. do 28. jula 2024!
19.07.2024.
Džordž R. R. Martin stvorio je jedan od najuzbudljivijih serijala, remek-delo epske fantastike „Pesmu leda i vatre“, koji je uticao na sve podžanrove fikcije, počev od naučne fantastike, preko misteri...
više
možete prestati da pušite lako je laguna knjige Možete prestati da pušite! Lako je
19.07.2024.
„Lak način da prestanete da pušite“ Alena Kara je najpoznatiji i najprodavaniji priručnik za prestanak pušenja koji objašnjava kako da se bez snage volje trajno oslobodite ovog poroka.   Ova kn...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.