Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Ma, sve je sje*ano“ autora Marka Mansona - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Ma, sve je sje*ano“ autora Marka Mansona

Čitaocima knjige predstavljaju sve, a znanje predstavlja vrednu nagradu. Znanje je veliko bogatstvo koje živi i umire sa vama. Niko ne može da vam ga ukrade i samo možete da ga širite. Svaka knjiga ima neprocenjivu poruku, koju ako čitalac vrednuje, postaje najbolja verzija sebe. Dok sam listala objave na Instagramu, otkrila sam knjigu Marka Mansona, koja će vam promeniti pogled na život, pod nazivom „Ma, sve je sje*ano“.

Kratak opis: „Ma, sve je sje*ano“ autora Marka Mansona

Živimo u interesantnom vremenu. U materijalnom smislu, sve je bolje nego što je ikada do sad bilo – slobodniji smo, zdraviji i bogatiji nego svi ljudi pre nas. Ipak, čini se da je nekako sve užasno i nepopravljivo sje*ano – planeta se zagreva, vlade se ruše, privreda opada i svi na Tviteru se konstantno osećaju uvređeno.

U našem dobu, kada imamo pristup tehnologiji, obrazovanju i raznim oblicima komunikacije o kojima naši preci nisu mogli ni da sanjaju, mnoge od nas obuzima osećaj očajanja. Šta se dešava? Ako neko može da objasni ovaj naš trenutni nemir, to je Mark Manson. Manson je 2016. godine objavio knjigu pod nazivom „E, zabole me – Suptilna umetnost življenja“, gde objašnjava sveprisutni, potmuli osećaj strepnje, koja prožima svaku sferu modernog života.

Pokazao nam je da tehnologija utiče na to da brinemo o pogrešnim stvarima, da nas je naša kultura ubedila da nam svet duguje nešto, a u stvari to nije tako – i što je najgore od svega, naša savremena i zaluđenička potreba za srećom učinila je da se osećamo još nesrećnijima. Umesto toga, „suptilna umetnost“ naslova pokazala se kao smeli izazov: odabrati ono protiv čega se borite, kao i suziti, fokusirati i pronaći bol koji želite da pretrpite.

Rezultat toga bila je knjiga koja je postala svetski fenomen. Prodala se u milionima primeraka širom sveta i postala najprodavanija knjiga u 13 različitih zemalja. Sada, u knjizi „Ma, sve je sje*ano“, pisac prebacuje fokus sa mana koje ima svaki pojedinac, od kojih ne može da se pobegne, na velike katastrofe koje se dešavaju u svetu, svuda oko nas.

Sakupljajući informacije iz psiholoških istraživanja koja su vršena o ovim temama i bezvremenske mudrosti filozofa poput Platona, Ničea i Toma Vejtsa, on razdvaja religiju i politiku, kao i neprikladan način na koji su počele da liče. Posmatra naš odnos prema novcu, zabavi i internetu i govori kako nas prevelika količina nečeg pozitivnog može psihički uništiti. Otvoreno prkosi našim definicijama vere, sreće, slobode, pa čak i same nade.

S njegovom uobičajenom mešavinom erudicije i vrstom humora koju uopšte ne očekujete, Manson nas budi i tera da budemo iskreniji prema sebi, da se povežemo sa svetom na način o kojem nikad pre nismo razmišljali. To je još jedan nelogičan potez za bol u našim srcima i stres u našim dušama. Jedan od velikih pisaca moderenog doba, napisao je još jednu knjigu koja će služiti kao podsetnik za ubuduće.

U ovoj knjizi, Manson spominje beskorisnu prisutnost tehnologije, jer nam ona ne uliva istinsku sreću za kojom oduvek žudimo. Sve je beskorisno, a ono što je važno jesu mir, sreća i nada. Toliko smo se vezali za materijalno da zaboravljamo koliko su druženje i introspekcija zaista važni.

Svakako, postali smo uspešni na svim poljima, ali smo zato osećaj bola zamenili osećajem stresa. Takođe je na duhovit način definisao veru, slobodu, sreću i nadu, koje su veoma važne. Na prvoj stranici knjige, upoznajete se sa tim šta je nada.

Prvi deo govori o tome šta, u stvari, znači nada i kako je*eno treba da pređemo preko raznih stvari, kako bi ta nada postala sila koja nas vodi kroz život, dok se drugi deo bavi ciljem ka kojem smo uvek težili i sada kada smo ostvarili taj cilj, osećamo se potpuno sje*ano, tj. naš stav se definiše kroz stres.

Autor je sve slikovito objasnio uz pomoć različitih studija i eksperimenata. Pisao je povezano i jasno, a nakon nekoliko strana, knjiga počinje da vas podseća na izlaganja kakva se održavaju na TED konferencijama. Humor je sveprisutan, što je jako zanimljivo. Takođe koristi paradoksalni optimizam, kako bi čitaocima lakše preneo sam kontekst.

Na kraju, ova knjiga će sigurno služiti kao podsetnik za naredne godine. Njene reči umiruju, a sama knjiga deluje terapeutski. Svaki pojedinac bi trebalo da je ima u svojoj kolekciji.

Autor: Šivali Singla
Izvor: exploreourway.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
rajko grlić 23 aprila u kc grad, u okviru programa booking balkan  laguna knjige Rajko Grlić 23. aprila u KC Grad, u okviru programa „Booking Balkan“
22.04.2024.
U okviru književnoumetničke platforme „Booking“, Kulturni centar Grad organizuje programski segment pod nazivom „Booking Balkan“, u kom će 23. aprila od 18 sati gostovati Rajko Grlić, jedan od najznač...
više
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
22.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje 22 aprila laguna knjige Promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje 22. aprila
15.04.2024.
Priče strave i fantastike „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje biće predstavljene u ponedeljak 22. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC. O ovoj knjizi će, pored autora, govoriti i prof. ...
više
priča se širi promocija zida tajni ljiljane šarac u kraljevu, mladenovcu i subotici laguna knjige Priča se širi – promocija „Zida tajni“ Ljiljane Šarac u Kraljevu, Mladenovcu i Subotici
22.04.2024.
Slogan autorke Ljiljane Šarac „Priča se širi“ pokazao je sav svoj potencijal ovog aprila. Ljiljana je širom Srbije promovisala novo izdanje romana „Zid tajni“ i dečji roman „Anđeo s jednim krilom“. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.