Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Iskreno, mračno, duboko“ Viktorije Selman - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Iskreno, mračno, duboko“ Viktorije Selman

Dvanaestogodišnja Sofi i njena majka Amelija Rouz se iz Masačusetsa sele u London, gde upoznaju harizmatičnog Metija Melgrena, koji ubrzo postaje sastavni deo njihovih života. Međutim, kada odnosi između njih zahladne, na ulicima Londona serijski ubica počinje da napada mlade žene koje neodoljivo liče na Ameliju Rouz.

Kada Meti završi u zatvoru zbog višestrukog ubistva, pitanja da li je kriv ostaju nerazjašnjena – brojna pitanja koja će ih obe uništiti ostaju su bez odgovora. Skoro dvadeset godina kasnije Sofi dobija pismo iz zatvora da je Meti na samrti i kako želi da je vidi. Izgleda da će Sofi konačno dobiti željene odgovore. Međutim, da li će je istina osloboditi – ili baciti u još dublji ponor?

Iskreno, mračno, dubokoViktorije Selman je psihološki triler o čoveku koji je osuđen za višestruko ubistvo i o tome kako istina utiče na njegovu porodicu – čak i dvadeset godina kasnij, kada pokuša da ponovo uspostavi odnos sa njima.

Naizmenično čitamo iz ugla odrasle i dvanaestogodišnje Sofi, koja pripoveda o tome kako je Meti ušao u njihove živote i kasnije ih napustio. Sofi uglavnom odbija da čuje bilo šta loše o Metiju – on joj je bio otac koga nikada nije imala. Ali čak i dvanaestogodišnjakinja mora u nekom trenutku da shvati da kod Metija nije sve kako treba. On je tajanstven, nezainteresovan i nestaje na duge periode. Deluje kao da je uvek tu, ali istovremeno je odsutan u ključnim trenucima. Selmanova veoma dobro barata Sofinom naivnošću i nevinošću u ovim scenama iz prošlosti.

Znala sam sve o Dajaninoj venčanici. Pravila sam spomenar u koji sam lepila sve isečke iz časopisa, svaki detalj o tom venčanju, od toga koliko će deveruša imati buduća princeza, do broja perli na njenim satenskim cipelama boje slonovače. Ne sećam se zašto Meti nije gledao venčanje sa nama.

Roman „Iskreno, mračno, duboko“ pruža zanimljivu perspektivu, jer se fokusira na ostale članove porodice nakon šokantnih događaja kao što je ubistvo. Da li biste vi shvatili da je neko iz vaše porodice serijski ubica? Ovo je zaista odlična tema za razmišljanje koja će sigurno biti primamljiva mnogim čitaocima.

Tempo i gomilanje tenzije su najistaknutije vrline ovog romana – trenutak u sadašnjosti kada Sofi poseti Metija okosnica je priče, pa ćete čitajući dalje jedva izdražiti dok ne saznate šta Meti ima da kaže.

Uz to mi se sviđa i što nema mnogo likova, zbog čega je atmosfera prilično klaustrofobična i uzdržana. To znači da je dovoljno vremena u knjizi posvećeno razumevanju dinamike između Sofi i njene majke, a potom i Sofi i Metija.

Nisam imala želju da provodim s njom više vremena nego što je to bilo neophodno, ali su me naučili da uvek prihvatim izvinjenje. Stoga sam joj zahvalila na pozivu i ljubazno ga prihvatila.

Jedina zamerka mi je što nije uvek jasno da li smo u prošlosti ili u sadašnjosti, pa bi čitanje bilo znatno olakšano da je svako poglavlje na primer obeleženo godinom, ili nekom drugom naznakom da li se radi o prethodnim ili trenutnim dešavanjima.

Sve u svemu, ovo je opojan roman koji sam smazala u dva sedenja. Tema je intrigantna i primamljiva, a čitaoci će zaista uživati u ludoj vožnji. Preporuka svim ljubiteljima psiholoških trilera i odličan izbor za knjiški klub, jer verujem da obrt na kraju može da pokrene brojne rasprave.
 
Izvor: jessjustreads.com
Prevod: Đorđe Radusin


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
09.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
10 najneobičnijih biblioteka iz celog sveta video  laguna knjige 10 najneobičnijih biblioteka iz celog sveta [video]
09.05.2024.
Prema rečima Stivena Kinga, knjige su jedinstvena prenosiva magija. One moraju negde biti smeštene, a zgrade koje su stvorene za njihovo skladištenje mogu biti podjednako magične kao i one same. Posto...
više
 neka ljubav vlada prvi memoari otkrivaju čistu zrelost slavnog muzičara laguna knjige „Neka ljubav vlada“: Prvi memoari otkrivaju čistu zrelost slavnog muzičara
09.05.2024.
Nije iznenađenje što je roker Leni Kravic svoje memoare „Neka ljubav vlada“ posvetio svojoj majci, glumici Roksi Roker. Najpoznatija po ulozi u „Džefersonovima“, Roksi predstavlja temelj oko kog je Le...
više
prikaz papirne palate mirande kauli heler velike male laži u stilu džona čivera laguna knjige Prikaz „Papirne palate“ Mirande Kauli Heler: „Velike male laži“ u stilu Džona Čivera
09.05.2024.
El Bišop, narator dugo najavljivanog debitantskog ostvarenja Mirande Kauli Heler, na prvu loptu ne ostavlja baš lep utisak. U trenutku kada je upoznajemo nalazi se u porodičnoj vikendici na Kejp Kodu ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.