Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu

Ovaj naučni pregled istražuje i objašnjava ono što je poznato o mikrobiološkoj zajednici koja živi unutar našeg tela i ukazuje na sve ono što još treba da naučimo o njoj.

U ovom dobrodošlom protivotrovu na pojednostavljene „ojačajte svoje zdravlje probioticima“ knjige i članke koji se predstavljaju kao nauka (ali uglavnom služe trgovini), Alana Kolin se usudila da ispriča prljavu istinu o onome što nauka stvarno zna, kao i istinu o onome što se još ne zna o mikrobima koji žive unutar nas, koji žive sa nama i koji su na svaki način postali deo nas. Autorka je evolutivni biolog sa nekoliko različitih diploma, i, sledstveno tome, sasvim je jasno da je ekspert u svom polju istraživanja. Srećom po čitaoce, ona je i iskusan naučni pisac, pa sa lakoćom prenosi priče iz svog iskustva sa ekspedicija po kišnim šumama, kao i detalje analize rezultata kompleksnih laboratorijskih eksperimenata. Sasvim lepo balansira između ove dve krajnosti, iako je njen glavni naglasak, naravno, na naučnim saznanjima. Ono što čini ove, korak po korak detaljno objašnjene rezultate eksperimenata fascinantnim, jeste njen stil. Kolinova uvek objašnjenja pojednostavljuje tako da budu razumljiva čitaocu, pričajući, na primer, priču o hrabroj majci koja je zbog svog deteta istražila moguće bakterijske uzročnike autizma. Autorka se nijednog trenutka ne zadovoljava time da nam jednostavno iznese rezultate objašnjenog eksperimenta ili dobijene podatke. Na primer, umesto da iznese logičan zaključak o tome da su povećana svetska potrošnja masnoće i šećera direktno doveli do epidemije gojaznosti u zapadnom svetu, ona prelazi granicu i pita se da li je problem možda u tome šta jedemo ili, tačnije, šta ne jedemo. Ako su već mast i šećer zamenili hranu pogodnu za naše mikrobe, kao što je povrće sa visokim stepenom vlakana, Kolinova primećuje da je sasvim izvesno da se i biom u našem telu takođe promenio. Kakav uticaj to ima na našu prosečnu težinu? Autorka nijednog trenutka ne tvrdi da je otkrila odgovore za savremene zdravstvene problem, ali ističe da su to odgovori do kojih je za sada došla. Nesumnjivi putokaz u pravcu koji vodi do pravih odgovora.

Sve što ste želeli da znate o mikrobima ali ste se plašili da pitate.

Izvor: kirkusreviews.com
Prevod: Dušica Novaković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
koje knjige je čitala slavna merlinka  laguna knjige Koje knjige je čitala slavna Merlinka?
24.12.2024.
Merilin Monro, slavna glumica koja je decenijama sinonim za glamur, šarm i kontroverzu, od skora je i glavna junakinja romana „Platinasta prašina“ Tatjane de Rone. Njeno lice krasi brojne postere, a n...
više
sloboda, hrabrost i ljubav puna prepreka biblioteka snova animant kramb u knjižarama od 27 decembra laguna knjige Sloboda, hrabrost i ljubav puna prepreka: „Biblioteka snova Animant Kramb“ u knjižarama od 27. decembra
24.12.2024.
„Biblioteka snova Animant Kramb“ Lin Rine je nezaboravna priča o ljubavi, slobodi i hrabrosti da pratimo svoje snove, smeštena u London 19. veka. Život mlade Animant Kramb se menja kada dobije priliku...
više
5 knjiga koje ćemo moći da gledamo u 2025 godini laguna knjige 5 knjiga koje ćemo moći da gledamo u 2025. godini
24.12.2024.
Da nam je dinar za svaki put kada smo čuli ili izgovorili da je neka knjiga bolja od filma/serije, bili bismo bogati skoro kao neko iz Holivuda. Ali nećemo sad o toj temi da li su knjige bolje od ekra...
više
prepoznajte narcise i zaštitite se od toksičnog uticaja knjiga nije problem u tebi stiže 27 decembra laguna knjige Prepoznajte narcise i zaštitite se od toksičnog uticaja: Knjiga „Nije problem u tebi“ stiže 27. decembra
24.12.2024.
Najpoznatija autorka koja se bavi problemom narcizma na stručan i popularan način Ramani Durvasula napisala je knjigu „Nije problem u tebi“ koja razumljivim jezikom stručno objašnjava kako prepoznati ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.