Laguna - Bukmarker - Preživeti knjigu: kako s razumevanjem čitati publicistiku - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Preživeti knjigu: kako s razumevanjem čitati publicistiku

Na poslednjem radnom mestu svi smo bili deo čitalačkog kluba. Nažalost, ja jako sporo čitam i smatram da zaista nemam vremena za čitanje. Mislio sam da bi mi prepričane verzije knjiga pomogle u diskusiji, ali sam se prevario. Stoga sam odlučio da otkrijem kako drugi ljudi razumeju dokumentarističku prozu i primenim njihove savete u praksi.



Ove strategije pomažu da što efikasnije čitate i upamtite što više informacija. Ako čitate fikciju ili generalno volite da čitate, onda vas molim da preskočite ovaj tekst.

Međutim, ako čitate zbog posla ili da biste napredovali u karijeri, ovi saveti su kao stvoreni za vas.

Pre samog čitanja pročitajte rezime, biografiju i kratak pegled knjige

Upoznajte se sa onim o čemu čitate, vidite iz kog ugla pisac posmatra situaciju, kao i koje su glavne teme koje se pominju. Veoma je važno da se informišete o autoru, pa je preporučljivo da pročitate nešto o njemu, ili pogledate intervju sa autorom na Jutjubu. Dobićete jasniju sliku o njemu i temi o kojoj piše.

Čitajte sa svrhom

Nakon što dobijete ideju o čemu je reč u knjizi, odgovorite konkretno na pitanje zašto čitate baš tu knjigu i šta želite time da postignete. Dajte sebi vremena da razmislite o tome, na osnovu onoga što ste do sada saznali o knjizi. Ne plašite se da postavljate pitanja, jer su ona tu da vas navode dok čitate.

Prvo čitanje
Prelistajte poglavlja


Prvo pročitajte zaključak, zatim idite na sadržaj i čitajte nazive naslova i podnaslova. Jako je važno prelistati celu knjigu kako biste dobili osećaj za ono što ćete da čitate. Ako vam je lakše, pročitajte prvu i poslednju rečenicu u poglavlju, kako ne biste bili preplavljeni velikom količinom informacija.

Zapisujte

Napravite umne mape ili liste. Možete da organizujete ideje po poglavljima ili po temama. Poželjno je zapisivati stvari, kako biste lakše pratili ideje ili nalazili odgovore na pitanja koja su vam važna.



Napravite listu stvari koje morate da uradite

To su stvari koje treba da uradite u roku od jednog ili dva dana, a koje će vam pomoći da se bolje upoznate sa temom o kojoj ćete čitati. U to mogu da spadaju razne aktivnosti ili mentalne vežbe, kao što su pisanje rezimea ili objašnjavanje ideja iz knjige nekoj drugoj osobi.

Primenite ono što ste naučili

Ostavite knjigu na dan ili dva, kako bi vam se sleglo ono što ste pročitali. Pokušajte da u praksi vežbate ono što piše u knjizi, jer ćete tako lakše naučiti.

Ovo će vam uštedeti vreme. Ako vidite da vam saveti iz knjige ne pomažu u stvarnom životu, vreme je da počnete da čitate novu knjigu. Ali ako naiđete na knjigu koja vam se dopada, onda možete malo detaljnije da je istražite.

Intenzivno čitanje

Počnite ponovo da čitate knjigu, sa novim ciljem i novim pitanjima. Ovog puta detaljno pročitajte sve i obratite pažnju na informacije koje su vam možda ranije promakle. Dok čitate, korigujte beleške i dodajte nove informacije. Posmatrajte temu iz više uglova, kako biste shvatili poruku koju je pisac želeo da prenese. Postavljajte pitanja kao što su šta knjiga želi da vam poruči, protiv čega se pisac bori, šta bi još moglo da se kaže na tu temu, a da nije pomenuto u knjizi i kako se knjiga odnosi na vašu trenutnu situaciju. Dok pišete sve to, povezujte informacije iz knjige sa situacijama u kojima ste ih primenili dok ste prvi put čitali knjigu. Ovo će vam olakšati pamćenje novih informacija.

I na kraju, najvažnije je da napravite sistem koji će vam pomoći da sve to upamtite i primenite u stvarnom životu. Kako bi vam to postalo rutina, potrebno je da minimum dvadeset i jedan dan uključujete nove informacije i ideje u vaš život.

Sada kada imate osnovno znanje o temi, nađite novu knjigu i uporedite ono što ste zaključili, a zatim ponovite čitav ovaj proces. Nadam se da će vam ovo pomoći da se snađete!

Autor: Džonatan Dejvi
Izvor: thejakartapost.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.