Laguna - Bukmarker - Premijera „Idiota“ u Beogradskom dramskom pozorištu 20. februara - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Premijera „Idiota“ u Beogradskom dramskom pozorištu 20. februara

Premijerno izvođenje nove inscenacije kultnog romana „IdiotFjodora Mihajloviča Dostojevskog očekuje nas u ponedeljak 20. februara na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta „Olivera i Rade Marković“ od 19.30.



Reditelj predstave je Ivica Buljan, a dramaturg i saradnik na projektu je naš kultni pisac mlađe generacije Vladimir Tabašević. Inače, Buljan i Tabašević su već sarađivali i na predstavi „Tiho teče Misisipi“, rađenoj po motivima istoimenog Tabaševićevog romana nagrađenog regionalnom nagradom „Mirko Kovač“.

Prema rečima Tabaševića, idealno dobar čovek današnjeg sveta, zaista jeste idiot, maloumnik vredan sažaljenja: „On je neko ko bi bio prezren zbog toga što se usudio da svima naočigled upražnjava vrline koje društvo zapostavlja, a koje, to isto društvo – deklarativno zastupa i uzdiže. Koga od nas nije snašla ta nezgodna okolnost da ispašta baš zbog onog najboljeg u sebi? Savremenost koju živimo vapi za knezom Miškinom naših dana. Možda su ipak vremena idiotska“, rekao je Tabašević za Danas.

Junake Dostojevskog oživeće Aleksandar Jovanović, Mirjana Karanović, Miodrag Krstović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Marko Todorović, Milan Zarić, Milan Kolak, Miloš Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Tamara Aleksić i Nikola Malbaša.

„Idiot“ je prvi put objavljen 1869. godine, i mnogi kritičari su isticali da je to „najhrabriji roman Fjodora Dostojevskog“.

„Svi koji o ’Idiotu’ govore kao o mom najboljem delu imaju nešto posebno u načinu razmišljanja, što me je uvek iznenađivalo i dopadalo mi se“, rekao je Fjodor Dostojevski.

Ono što je nesumnjivo jeste da je „Idiot“ jedno od najizvođenijih dela širom sveta, bilo da je reč o pozorišnoj, filmskoj, baletskoj ili operskoj umetnosti.

U srži romana je priča o knezu Lavu Nikolajeviču Miškinu koji se nakon nekoliko godina provedenih u švajcarskom sanatorijumu vraća u Petrograd. Polako se ponovo uključuje u visoko društvo, kojim vladaju novac, moć i romantične intrige. Dobronameran i naivan, knez Miškin će se naći u ljubavnom trouglu sa mladom i lepom Aglajom Jepančinom i zloglasnom Nastasjom Filipovnom. Međutim, njegov čisto estetski doživljaj ženske lepote bez ikakve primese seksualnih želja u velikoj meri uzrokovaće drame u njihovim odnosima.

U suprotnosti sa ostatkom sveta, njegova bezazlenost i gotovo detinja iskrenost od Miškina će načiniti najpozitivnijeg ali i najneprilagođenijeg junaka Fjodora Dostojevskog.

Podsetimo, Laguna i Beogradsko dramsko pozorište su krajem prošle godine potpisali Ugovor o strateškoj saradnji koji je vezan i za produkciju predstave „Idiot“.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.