Laguna - Bukmarker - Predstavljena zbirka priča o Sarajevskom atentatu „Gavrilov princip“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljena zbirka priča o Sarajevskom atentatu „Gavrilov princip“

Nesvakidašnja tematska zbirka priča „Gavrilov princip“ predstavljena je u četvrtak, 26. juna u 19 sati u prepunoj kafani „Zlatna moruna“, nekadašnjem zbornom mestu mladobosanskih revolucionara (Kraljice Natalije 2, Zeleni Venac).
 
Progam je vodio priređivač i jedan od pisaca knjige Vule Žurić koji je razgovarao sa prisutnim autorima Vladimirom Pištalom, Vladimirom Kecmanovićem, Milošem K. Ilićem, dr Neletom Karajlićem i Muharemom Bazduljem. Na promociji iz opravdanih razloga nisu bili pisci Zoran Ćirić, Miljenko Jergović, Igor Marojević, Srđan Srdić, Dejan Stojiljković, Ivančica Đerić, Miroslav Toholj i Jelena Rosić, ali je Žurić govorio i o njihovim pričama koje su se našle u ovoj jedinstvenoj zbirci.


 
Na početku, Vule Žurić se zahvalio autorima na odličnim pričama i potrebi za jednom ovakvom knjigom na stogodišnjicu Sarajevskog atentata i primetio kako se srpska kultura nije na adekvatan način obeležila ovaj jubilej koji i dalje izaziva kontroverze. 
 
Esej poznatog pisca Vladimira Pištala otvara knjigu, a Pištalo je rekao da mu je neobično važno što je učestvovao u ovom projektu a da je njegova priča pokušaj da se iz drugačije perspektive sagleda ovaj događaj i Franca Ferdinanda zamislio kao člana Mlade Bosne.
 
Na Žurićevo pitanje kako je moguće da je na Sarajevski atenatat najviše reagovala pozorišna scena, a da je praktično na jedvite jade država podržala samo jedan fim o Principu, mladi pisac i dramaturg Miloš K. Ilić odgovorio je da je, pre svega, njemu velika čast što se našao u ovakvoj zbirci pored uglednih književnika i da nije gledao nijednu predstavu jer svaka od njih nosi sa sobom određeni ideološki predznak, jedna kao naručena predstava sa austrijske strane, a druga, verovatno, kao odgovor sa naše strane.
 
Vladimir Kecmanović, kome je nedavno izašla zanimljiva knjiga „Das ist Princip“, rekao je da je on isprva želeo da objavi esej koji bi bio ili svojevrsni uvod ili pogovor za ovu knjigu, ali da se odlučio da napiše priču kad je video da su ga Pištalo i Bazdulj preduhitrili u tome.
 
Dr Nele Karajlić je napomenuo da je Gavrilo Princip bio ključna tačka njegovog odrastanja i da je on napisao priču koja se sastoji od delova scenarija za TV seriju o Gavrilu Principu na kojem trenutno radi i posebno pohvalio Kecmanovićevu priču.
 
Na kraju, Muharem Bazdulj je objasnio da je njegov esej problematizuje čuvenu fotografiju na kojoj Hitler posmatra spomen-ploču Gavrilu Principu koja je skinuta tri dana ranije, prilikom ulaska nemačkih trupa u Sarajevo, odakle je odneta fireru i predata kao rođendanski poklon.
 
Nakon zvaničnog dela promocije, prisutni autori su znatiželjim čitaocima potpisivali primerke knjige i uživali u degustaciji belgijskog manastirskog piva poznatog lanca pivnica „The Black Turtle“.
 
„Gavrilov princip“ je ultimativna kolekcija najnovijih priča o onome šta se tog letnjeg dana u Sarajevu desilo, a šta je tek moglo da se desi. U četrnaest verzija priče o atentatu i atentatorima saznaćete ko je, u stvari, pucao na Ferdinanda, da li je, zapravo, reč o klasičnom samoubistvu, ko je Moric Alkalaj, kojih je kolača Princip ostao željan, i da li se, sto godina kasnije, možda vratio i koga namerava da ubije.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.