Laguna - Bukmarker - Predstavljena autobiografska knjiga Ružice Sokić - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljena autobiografska knjiga Ružice Sokić



U Ateljeu 212 sinoć, 7. oktobra, održana je promocija knjige „Strast za letenjem“ Ružice Sokić, jedne od najčuvenijih srpskih glumica i veterana ovog beogradskog teatra. Na promociji su čitani odlomci iz zanimljivog i na mahove dirljivog i potresnog autobiografskog štiva, a o glumici su govorili njene kolege i prijatelji.

Glumica Renata Ulmanski uporedila je Ružicu Sokić sa samotnim glumačkim ostrvom, rekavši:

– Ona je kao ostrvo koje nikada nije tražilo, ni htelo svoj arhipelag i u glumačkom zajedničkom poslu ostala je sama. Svojom glumom podarila je mnogo, u skladu sa latinskom izrekom „samo ono što pokloniš ostaje trajno tvoje“ – navela je glumica.

Kritičar Milan Vlajčić setio se vremena kada je Ružica Sokić bila u nemilosti Miloševićevog režima, zato što se usudila da u prisustvu jednog urednika „Politike“, za koga je Vlajčić rekao da je „deset godina pre toga u Politici bio kurir“, kaže kritičku reč o tadašnjem, kako je naveo, gospodaru života i smrti.

Dramski pisac Siniša Kovačević, u čijoj „Velikoj predstavi“ Ružica Sokić tumači jednu od vodećih uloga, u svom nadahnutom govoru nazvao ju je prvosveštenicom glumačke religije.

– Kada neko veruje u boga, krsti se pred spavanje ili kad ustaje. Nekima to nije dovoljno, pa nedeljom idu u crkvu. Nekima ni to nije dosta, pa redovno poste, i radnim danima. Ima i onih koji osete da to nije sve i odu u sveštenike, pa sa svojom popadijom izrode lepu decu. Neki odu u monahe, a oni najposvećeniji postanu ziloti. Ružica Sokić je zilot glume, ona je svoju strast prema glumi pretvorila u religiju. Uspela je da postane prvosveštenica glume i uz to da dobije ulogu u mojoj predstavi – zaključio je Kovačević.

On se osvrnuo i na neobičnu činjenicu da je Ružica došla na ideju da svoje delo napiše tokom oporavka od povrede dobijene u padu pri skijanju.

– Očigledno čovek treba da se razboli da bi pisao. Ružice, ja ti predlažem da ponovo padneš na skijanju da bi nastavila da pišeš – rekao je čuveni dramski pisac.











Izvor: Press

 


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.