Laguna - Bukmarker - Predstavljen roman „Peto godišnje doba“ Nenada Rackovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljen roman „Peto godišnje doba“ Nenada Rackovića

Promocija romana „Peto godišnje doba“ Nenada Rackovića održana je u petak, 25. avgusta u Delfi Caféu u SKC-u. O romanu u kojem je „sin haosa uzeo zalet i napisao najlepšu odu – Njoj“ govorili su: pisci Dragan Velikić, Marko Vidojković i Vladimir Tabašević, i autor Nenad Racković.

Nenad Racković je poznati umetnik, glumac, performer… Napisao je tri romana: „Aspirin“, „Knjiga recepata“ i „Nesavladiva priča“, koji su se upisali na listu nezaobilazne andergraund literature na našim prostorima. Multimedijalni umetnik sklon najrazličitijim javnim nastupima pisac je vrhunske urbane proze i vešt u poigravanju rečima.



U novom romanu „Peto godišnje doba“ poznatog umetnika žena izbacuje iz kuće i on provodi godinu dana – četiri godišnja doba – sa skejterima na beogradskom asfaltu. Jedrenje na dasci, danju i noću, na žegi ili po snegu, sprovešće čitaoca velikom brzinom kroz lavirint jedne ljubavne priče.

„Knjigu sam posvetio tašti i tastu jer sam kao pisac doživeo depersonalizaciju i roditelje svoje žene doživeo kao svoje“, kazao je Nenad Džoni Racković. On je naglasio da su mu prijatelji često govorili da je njegov materijal kao umetnika nemir, ali da mora da vodi račina jer nemir zna da uništi čoveka.

Nije ga uništio, ali je čini se i ovaj roman nastao iz tog nemira.

Pored autora, o knjizi „Peto godišnje doba“, u atmosferi u kojoj su prijatelji došli da pozdrave i podrže jednog od poslednjih autentičnih beogradskih umetnika, govorili su i pisci Dragan Velikić, Marko Vidojković i Vladimir Tabašević.

Pisac Dragan Velikić je napomenuo da je „Peto godišnje doba“ knjiga koja briše granicu između života i literature. „Nenad je od svog života napravio roman i živeo je sve to što je napisano. Podseća me na srpskog Bukovskog, ne zbog erotskih opsesija, već zato što on ne piše da bi zasenio prostotu nego kroz pisanje plaća cenu svoje egzistencije. Ova knjiga će sigurno doći u ruke generacijski i civilizacijski njemu bliskim ljudima, ali bi bilo dobro da je pročita i tradicionalna publika jer će i u njoj taj roman nešto pomeriti“, istakao je je Velikić i zaključio da je „Peto godišnje doba“ najbolji Rackovićev roman.



Knjiga Nenada Rackovića veoma je impresionirala pisca Marka Vidojkovića koji je naglasio da je Beograd zapravo glavni junak romana „Peto godišnje doba“. „Racković je smbol beogradskog podzemlja koje je uvek bilo naživotniji deo našeg grada. Ovo je zapravo priča o beogradskom podzemlju, tačnije o tome kakav je Beograd bio, kakav je danas i kakav će biti sutra. Pisac je u romanu pričao o Beogradu iz perspektive klinca koji je na skejt dasci ispratio Beograd kroz devedesete godine prošlog veka kada je on zapravo propao. Jednog dana neće biti nas ali će ostati svedočanstvo Džonija Rackovića o ovom gradu“, smatra Vidojković.

Tabašević je istakao da je ovo pravi roman za one koji bi voleli da znaju razliku između Nenada i Džonija, odnosno šta je ono što Džoni ne ume da pokaže, a Nenad o tome mora da piše.

Roman „Peto godišnje doba“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.