Promocija knjige „Svetogorski kuvar“ Onufrija Hilandarca održaće se u ponedeljak, 19. oktobra od 18 sati u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13).
„Svetogorski kuvar“ je nesvakidašnja knjiga koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta.
O knjizi će na promociji govoriti novinar i pisac Vanja Bulić, istoričar umetnosti Dušan Milovanović i autor Onufrije Hilandarac. Na promociji knjige „Svetogorski kuvar“ će nastupiti profesor etnomuzikologije Dejan Čekanović, vođa grupe „Zapis“ – sviraće na gajdama, okarini i drombuljama.
Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.
Priče iz istorije Svete Gore i monaške svakodnevice upoznaće nas s malo poznatim odlikama atoske kulture, a više od 140 izuzetno lako primenjivih recepata i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe knjige otkriće nam univerzalno primenjive principe svetogorske ishrane koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva.
Svi posetioci promocije imaće priliku da degustiraju jela spremljena po receptima iz „Svetogorskog kuvara“.