Laguna - Bukmarker - Pogledajte bizarnu sovjetsku TV adaptaciju „Gospodara prstenova“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pogledajte bizarnu sovjetsku TV adaptaciju „Gospodara prstenova“

Baš kao i sam Jedinstveni Prsten, sovjetska adaptacija Tolkinovog „Gospodara prstenova“ iznenada se pojavila na internetu.

Verzija koja se smatra jedinom ruskom adaptacijom slavne trilogije snimljena je 1991. godine i emitovana je širom Sovjetskog saveza.



Premda je prethodnih decenija ovaj film pao u zaborav, iznenada se pojavio na internetu i postao senzacija među ljubiteljima Tolkinovih dela, iako je prilično uvrnut.

Ova adaptacija je zasigurno zanimljiva onima koji tragaju za alternativnim tumačenjima Tolkinove trilogije. Film deluje kao grozničavi san, a krase ga turobna muzika, niskobudžetni specijalni efekti i zaista čudna umetnička rešenja. Uprkos, ili možda upravo zahvaljujući svemu tome, film je prilično neodoljiv i zaokupirao je pažnju Tolkinovih poštovalaca. Muziku za film je komponovao Andrej Romanov iz rok sastava „Akvarijum“, a film je emitovan samo jednom na ruskoj televiziji pre nego što je završio u arhivi lenjingradske televizijske stanice.

Kako izveštava Gardijan, vrlo malo ljudi je znalo za postojanje ovog filma, sve dok ga nedavno 5TV (nekadašnja lenjingradska televizija) nije digitalizovala i postavili na Jutjub, i to u dva dela. Film je veoma brzo postao senzacija na internetu sa preko milion pregleda, dok je većina komentara potekla od korisnika iz zapadnih zemalja. Premda su filmovi Pitera Džeksona pokrenuli interesovanje za Tolkina u Rusiji, njegova dela nisu bila toliko poznata pre pojave filmova koji su ovenčani Oskarom.

Pre ove ekranizacije, 1985. godine emitovan je „Hobit“ u kojem se pojavljuju baletani i narator sa brkovima koji bi trebalo da predstavlja Tolkina. Pod nazivom „Čudesno putovanje gospodina Bilba Baginsa, Hobita“ (Сказочное путешествие мистера Бильбо Беггинса, Хоббита), veruje se da je jedina dovršena adaptacija Tolkinovog dela iz doba Sovjetskog saveza, iako su izostavljene bitne scene iz knjige, uključujući i Bilbov susret sa trolovima. Godine 1991. planirana je animirana verzija „Hobita“ pod nazivom „Blaga u podnožju planine“ (Сокровища под горой), ali je ubrzo otkazana, iako se deo materijala može pronaći onlajn.
 
Video možete pogledati ovde.
 
Autor: Tom Pirt
Izvor: forreadingaddicts.co.uk
Prevod: Aleksandra Branković
Foto: Pixabay


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.