Laguna - Bukmarker - Pet najčudnijih knjiga na svetu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pet najčudnijih knjiga na svetu

Knjige nas uče, zabavljaju i navode na razmišljanje. A neke knjige nas prosto začuđuju. One čuvaju tajnu koja odiše nečim prastarim, nezemaljskim ili možda i božanskim. Ovde ćemo navesti pet takvih knjiga: Vojničev rukopis, Kodeks Serafinijus, Rononc kodeks, Smitfildove dekrete i Knjigu Sojgu.

VOJNIČEV RUKOPIS

„Vojničev rukopis“ sa početka 15. veka se u neku ruku može opisati kao botanički tekst. Međutim, biljke ilustrovane mastilom u ovoj knjizi potpuno su nepoznatog porekla. Neobičan je i prateći tekst, koji nije dešifrovan, zatim i mnoge astronomske i astrološke tabele, kao i prikazi nagih žena, koji mozda aludiraju na neku vrstu reproduktivnih procesa, sudeći po zaokrugljenim stomacima žena i interakciji jajovode i kapsula. U ovoj neobičnoj knjizi ima i preko 100 crteža potencijalno lekovitih trava i korenova u različitim teglama.



Šta sve to znači? Možda je pitanju neka vrsta medicinske knjige iz daleke galaksije ili veštičja beležnica. „Vojničev rukopi“ je napisan nepoznatim jezikom koji nije dešifrovan uprkos trudu mnogih profesionalnih kriptografa.

Ovaj rukopis je dobio ime po Vilfridu M. Vojniču, trgovcu antikvarnim knjigama, koji je rukopis kupio 1912. Pre toga je „Vojničev rukopis“ promenio mnogo vlasnika, od  alhemičara do nemačkog cara Rudolfa Drugog (ujedno i vladara Svetog rimskog carstva) iz 16.veka, koji je verovao da je  autor ovog dela engleski filozof Rodžer Bejkon.



Original Vojničevog rukopisa se nalazi u kolekciji Bajneke biblioteke na Jejlu. Print rukopisa se može kupiti na sajtu Amazon.

KODEKS SERAFINIJANUS

Poreklo ove knjige od 360 strana nije misterija, ali njen sadržaj jeste. U pitanju je ilustrovana enciklopedija imaginarnog sveta, koja je prvi put objavljena 1981. godine. Osmislio ju je italijanski umetnik i dizajner Luiđi Serafini, koji kaže da je ovom knjigom hteo da oživi svoj prvi doživljaj enciklopedija iz vremena kada je bio dete i kada još nije znao da čita. Sve slike i tabele su mu tada izgledale tajanstveno i znao je da nešto znače, ali ne i šta.



U razgovoru na Oksfordskom univerzitetu 2009, Serafini je tvrdio da tekst ove knjige ni nema značenje, te da je knjiga napisana u procesu sličnom automatskom pisanju. Ali neki od nas mogu pomisliti da iako pisac nije svesno tekstu dao značenje, univerzum (ili neko od božanstava po našem izboru) je to učinio umesto njega, s obzirom da rukopis definitivno ostavlja utisak da ima svrhu.



Kodeks sadrži nadrealne biljke, životinje, vrste hrane, mašine i ljudske običaje.

SMITFILDOVI DEKRETI

Ova kolekcija kanonskih zakona, koju je naručio papa Grgur u 13. veku, mogla je biti tipična za vreme u kojem je nastala i stoga i dosadna, ali bizarne prateće ilustracije dekreta su ovom oslikanom rukopisu podarile status misterije.



Knjiga sadrži scene poput ogromnih zečeva-ubica, srednjovekovnog Jode, borbe medveda i jednoroga i čudnih ljudskih i životinjskih navika. Možda su monasima koji su ovo crtali sipali nešto u vodu ili su monasi znali da će jednog dana ljudi preko digitalnih mreža razmenjivati ovakve slike da bi im se smejali ili da bi ih „lajkovali“.



ROHONC KODEKS

Ne zna se mnogo o Rohonc kodeksu koji ima 448 strana. Ovaj ilustrovani rukopis se pojavio u Mađarskoj u 19. veku, i otada nam zadaje glavobolju. Ne znamo ko ga je napisao, niti gde, niti šta znači jer je tekst napisan tajanstvenim pismom koje ima skoro 200 simbola.



Ilustracije u knjizi predstavljaju bitke, i različite verske simbole koji podsećaju i na hrišćanske, i na islamske, pa čak i na hinduističke simbole.



Mišljenja o poreklu rukopisa su različita: neki misle da je on nastao u Indiji ili Sumeru ili u drevnoj Mađarskoj, ali dok ne odgonetnemo jezik Rohoncovog rukopisa, to nećemo saznati. Možete i sami pokušati da ga odgonetnete jer je dostupan onlajn na ovom linku.

KNJIGA SOJGA

Ovu knjigu o magiji iz 16. veka je prvi put našao elizabetanski matematičar i okultista Džon Di, nakon čega je bila ponovo izgubljena sve do 1994, kada ju je pronašla učenjakinja u arhivama Britanske biblioteke.
Skoro 200 stranica ove knjige sadrži magične formule, uputstva za prizivanje demona i izvođenje magije, astrološke koncepte i druge stvari koje ne razumemo.

Foto: Colin, Wikipedia

Kada ju je Džon Di našao 1551, toliko je želeo da otkrije značenje ove knjige da je angažovao vidovnjaka kako bi otkrio šta knjiga znači. Mada se čini da delovi knjige napisani na latinskom imaju značenje, knjiga sadrži 40.000 slova raspoređenih u 36 tabela, što je, čini se, nekakva šifra.  Ako bismo uzeli u obzir okultnu prirodu ove knjige, rešavanje njene misterije možda nudi prosvetljenje, za koje se kaže da sa sobom donosi kletvu. Navodno će onaj koji reši ovu šifru umreti u roku od dve i po godine. Možda bi njeno rešavanje ipak trebalo prepustiti kompjuterima.  

Izvor: bigthink.com  


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.