Laguna - Bukmarker - Pedeseti rođendan „Čovečuljaka“, najčitanijeg serijala knjiga za decu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pedeseti rođendan „Čovečuljaka“, najčitanijeg serijala knjiga za decu

Gospodin Namoćor ili gospođica Kikotavica? Zajedno sa svojim živopisnim, okruglastim i četvrtastim figurama serijal „Čovečuljci“ obeležavaju svoj pedeseti rođendan, zahvaljujući Adamu, sinu tvorca serijala Rodžera Hargrivsa.



„Neverovatno je da obeležavamo pola veka, to je veoma dug period za jedan serijal knjiga“, radosno je rekao Adam Hargrivs u intervjuu za ASF.

„Ove knjige i nakon 50 godina pokazuju snagu ideje moga oca, koju je imao 1971. godine kada je objavljena prva knjiga.“

Serijal „Čovečuljci“ govori o junacima čiji su lik i ime zapravo odraz njihovog ponašanja. Ideja za nastanak ovog serijala stvorena je tako što je Adam kao mali stalno postavljao pitanja ocu tipa: „Kako izgleda golicanje?“ Kao odgovor na ovo pitanje otac je za Adama narctao Gospodina Golicavka, malog narandžastog čovečuljka sa plavim šeširom i neverovatno dugim rukama. Gospodin Golicavko je za kratko vreme postao veoma uspešna knjižica kojoj su se ubrzo pridružile i horde drugih likova- prijatelja.

Deset godina nakon objavljivanja prve knjižice, serijalu se pridružuju i ženski likovi. Od tada pa do danas, širom sveta je prodato 250 miliona ovih malih kvadratnih knjižica koje se prodaju u 30 različitih zemalja širom sveta.

Prema rečima sina, Rodžer Hargrivs je na vreme shvatio potencijal ovog serijala koji na duhovit način prikazuje ljudske osobine.

„Ne verujem da je zamišljao da će ʼČovečuljciʼ trajati 50 godina. Bio bi apsolutno oduševljen.“

Zasnovani na emocijama

Priča o malim, živopisnim čovečuljcima mogla je da se završi 1988. godine kada je njihov autor Rodžer Hargrivs iznenada preminuo u 53. godini. Adam, koji je do tada radio na farmi, ali je pored toga voleo da crta, odlučio je da nastavi posao svog oca.

„Najteže je bilo stvoriti nešto novo. Doživljavao sam to kao ideje mog oca“, priznaje autor, kome je trebalo skoro sedam godina da započne stavaranje novih likova. Adam pronalazi inspiraciju u ljudskim osećanjima i karakteristikama, ali takođe i u očevim idejama, gledajući njegove knjige kada se oseti „zaglavljeno“.

„Mnogi misle da je to što sledim očeve korake u emotivnom smislu veoma teško za mene, ali naprotiv“, objašnjava Adam, „u tome nalazim utehu,osećam da sam mu bliži.“ Možda baš i iz nostalgije Adam ne želi da promeni ništa. Jedinstveni stil očevog dizajna, specifična dekoracija enterijera (zamrznuta u stilu 70-ih), staromodne telefonske slušalice, daju snagu i bezvremenost serijalu „Čovečuljci“.

„Likovi su zasnovani na nama, našim emocijama koje se malo po malo razvijaju“, objašnjava Adam. „Deca prihvataju serijal isto kao pre 50 godina, ideju nije potrebno modernizovati.“

Poverenje

„Čovečuljci“ ostaju čvrsto u duhu svog vremena. Poslednjih godina Adam Hargrivs je potpisao iznenađujuću saradnju, stvarajući likove za kultnu naučno-fantastiču seriju „Doktor Hu“ i likove za seriju „Spice Girls“.

„Tokom pandemije ʼČovečuljciʼ mogu da pomognu deci da shvate kako se osećaju. Gospodin Namćor im može na zabavan način pokazati šta je bes i kako se nositi sa njim dok su u zatvorenom prostoru“, zaključuje autor.
 
Izvor: lefigaro.fr 
Prevod: Maja Zuber
 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.