Laguna - Bukmarker - Pametni, fit, zdravi i srećni – zahvaljujući čitanju - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pametni, fit, zdravi i srećni – zahvaljujući čitanju

Ljubav prema knjigama može zaštititi vaš mozak od Alchajmerove bolesti, osloboditi vas stresa, podstaći na pozitivno razmišljanje i ojačati prijateljstva. Evo kako čitanje pozitivno utiče na mozak i telo.

Čitanje poboljšava pamćenje

Čitanje je vežba za mozak kakvu nećete moći da postignete gledanjem televizije ili slušanjem muzike. Bilo da čitate uzbudljiv roman ili uputstvo za novi aparat za kafu, „delovi mozga zaduženi za različite aktivnosti – vid, jezik, asocijativno učenje – stvaraju jedinstvenu mrežu neurona, što je veliki izazov“ rekao je za  „Opra magazin“ doktor nauka Ken Pju, predsednik i direktor istraživačke laboratorije Haskins. Čitanje podstiče mozak na razmišljanje i poboljšava koncentraciju.



Vežbanje uz knjigu – novi trend

Kao što ste možda već imali prilike da vidite na televiziji, vežbanje uz knjigu je postalo trend. Prema rečima časopisa „Weight Watchers“ zanimljiv zaplet vas može podstaći da duže ostanete na spravi za vežbanje, jer ćete sigurno želeti da završite započeto poglavlje. Dr Mišel Olson, profesor sa Oburn univerziteta, izjavila je da je važno, pri čitanju i vežbanju, voditi računa o položaju ramena i vrata, i koristiti postolje za knjige koje imaju savremene sprave.

Podmladite mozak

Rezultati istraživanja na Raš univerzitetskom medicinskom centru pokazali su da čitanje podmlađuje mozak. Odrasli koji slobodno vreme provode u kreativnim i intelektualno izazovnim aktivnostima (kao što je čitanje) imaju za oko 32 odsto nižu stopu pada kognitivnih funkcija kasnije tokom života. „Izazovi za mozak čine ga efikasnijim jer menjaju njegovu strukturu tako da može da funkcioniše pravilno uprkos neuropatologiji koja je povezana sa godinama,” objašnjava doktor Robert S. Vilson, profesor neuropsihologije sa Raš univerzitetskog medicinskog centra. Još jedno istraživanje pokazalo je da odrasli koji redovno čitaju ili igraju mentalno zahtevne igre poput šaha ili slagalica, za skoro tri puta smanjuju verovatnoću od Alchajmerove bolesti, kako kaže „ABC News“.



Čitanje otklanja stres

Ušuškajte se sa omiljenim romanom i smanjite nivo nezdravih hormona stresa kao što je kortizol, prenosi časopis „Weight Watchers“. Tokom istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji učesnici su se izlagali aktivnostima koje im izazivaju stres, a zatim su neko vreme čitali, slušali muziku ili igrali video igrice. Nivo stresa kod onih koji su čitali opao je za 67 odsto, što je značajno više u odnosu na one koji su slušali muziku ili igrali igrice.

Čitanje povećava fond reči

Iako su za vas možda odavno prošli dani kada morate zagrejati stolicu, možete rekreativno čitati i poboljšati fond reči. Zapravo, istraživanja izdavačke kuće „Scholastic“ su pokazala da čitanjem učimo između 5 i 15 odsto svih reči koje koristimo. Ovo je posebno važno za decu, čiji je fond reči direktno povezan sa štivom koje čitaju.



Čitanje povećava saosećajnost

Priče pružaju perspektivu koja može promeniti život, kažu istraživači sa univerziteta Jork. Kada se upletete u živote likova to ojačava vašu sposobnost da razumete osećanja drugih. Kada vidite svet iz ugla Džejn Ejr, možda ćete imati više razumevanja za stavove vaše snaje.

Čitanjem do životnog cilja

Istraživači sa univerziteta Ohajo su zaključili da kada čitate o nekome ko je prevazišao prepreke, dobijate motivaciju da i sami postignete ono što ste naumili. Ako čitate o liku koji uleće kod šefa u kancelariju i traži povišicu, možda će vas to ohrabriti da učinite isto. Što se više poistovetite sa likom iz romana i njegovim iskustvima, veće su šanse da ćete i sami nešto preduzeti u svom životu.



Čitanje podstiče dublju povezanost

Kada se poistovećujete sa likovima iz romana, doživljavate povezanost koja se prenosi na realne odnose sa ljudima u vašem životu. Tako na primer, ako odgledate film „Marli i ja“, imaćete mnogo više razumevanja za vlasnike pasa kada prošetate parkom.

Čitanje će vam ulepšati dan

Srećan kraj će vas sigurno oraspoložiti, ali romani vas mogu razvedriti i na suptilnije načine. Čak i manji događaji u knjizi mogu probuditi lepe uspomene. Ako junak romana vreme provodi na plaži uživajući u ukusnom roštilju, sigurno ćete se setiti neke žurke na plaži kojoj ste prisustvovali.



Uštedite novac čitajući

Prosečna cena knjiga je između 400 i 1200 dinara, i otprilike vam treba 6 sati da je pročitate. Ako uporedite to sa odlaskom u bioskop, ručanjem u restoranima, ili provođenjem celog dana u zabavnom parku, videćete da je mnogo ekonomičnije uživati u dobroj knjizi. Tako da, uzmite novac koji čuvate za ovaj tip zabave i pravac u knjižaru! Posetite biblioteku i dodatno ćete uštedeti!
 
Autor: Loren Gelman
Izvor: rd.com 
Foto: istockphoto.com


Podelite na društvenim mrežama:

aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.