Laguna - Bukmarker - Ovaj francuski kombi pun knjiga vozi i po planinskim putevima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ovaj francuski kombi pun knjiga vozi i po planinskim putevima

Kako voziti šeststo kilograma knjiga niz planinu?



Tako što stavite metalnu konstrukciju na suprotnu stranu vaše prikolice, kako kaže jedan Francuz koji putuje u kombiju punom knjiga.

Žan-Žak Mgel-Niber vozi profesionalno dizajniranu pokretnu knjižaru pod nazivom „Au Vrai Chic Littérère“ (Istinski književni šik) kroz francuske seoske varoši koje su izgubile svoje knjižare, navodi magazin Architectural Digest.  



U zavisnosti od toga koji grad traži njegove usluge, Mgel-Niber može očekivati da će voziti kombi po raznim vremenskim neprilikama i putevima, a svoja putovanja kroz planinski venac Jura opisuje kao jednu od najizazovnijih prepreka u uspešnom transportu knjiga.  

Mgel-Niber skida knjige sa najviših polica pre nego što počne da se spušta, kako navodi u intervjuu za Architectural Digest. Budući da je njegov teret (tj. hiljade knjiga) teži od samog kombija koji koristi za vuču prikolice, treba da smanji pritisak na centar vozila, kako se na pola puta jedan kraj ne bi zabio u drugi, dok se spušta niz planinu ili brdo.



Mgel-Niber živi u „putujućoj knjižari“, mada kupci jedva imaju priliku da primete njegove lične stvari, usred svih sitnih i lepih arhitektonskih detalja koje je osmislio dizajner kombija.

Mgel-Niber u svojoj pokretnoj knjižari može putovati po tri nedelje bez pauze, kako bi posetio lokalne gradske sajmove i festivale.

Ali zato vraćanje knjiga kući traje jako dugo.

Autor: Ejmi Šatz
Izvor: bookstr.com
Foto: facebook.com/librairieauvraichic
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
delfi kutak je pročitao malo drugačiji hepiend  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“
07.05.2024.
Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba. A još više sam zak...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.