Laguna - Bukmarker - „Ðokonda“ – Roman o Leonardu da Vinčiju - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Ðokonda“ – Roman o Leonardu da Vinčiju

Izdavačka kuća Laguna upravo je objavila roman o Leonardu da Vinčiju „Ðokonda“ autorke Lusil Tarner koji je londonsku premijeru imao 7. jula ove godine.

U međuvremenu je roman Tarnerove (47), kojoj je majka Francuskinja, a otac Englez, pa je diplomirala književnost u Francuskoj, a radi kao prevodilac i novinar u Londonu, „pokupio“ veoma dobre ocene i mnogobrojne prikaze.

U njima se ističe da je pisan na osnovu odličnog poznavanja istorijskih izvora, jer je Da Vinčijev život veoma dobro dokumentovan.

Tarnerova je u jednom od intervjua otkrila da se za temu zagrejala kada je u samoposluzi kupila dobru reprodukciju Da Vinčijeve „Mona Lize“ i pokušala da nađe sve što je pisano o toj slici. Sledeći korak je bio da sazna sve o njenom autoru, renesansnom geniju: pronalazaču, naučniku, umentiku.

U mnogobrojnim istorijskim romanima koji su se pojavili proteklih desetak godina, Da Vinči se pojavljuje u raznim sporednim ulogama, ali nikad nije glavni junak i tu mu je ulogu poverila Tarnerova koja je iskoristila slobodu autora fikcije da brojne podatke i detalje iz njegovog života osvetli i tumači na svoj način.

Tarnerova je prilikom izlaska iz štampe njenog debitantskog romana rekla da je tokom priprema primetila da su gomile knjiga posvećene istraživanju njegove neverovatno razuđene i bogate baštine, ali se niko nije udubljivao u istraživanje Da Vinčijevog privatnog života.

„Mogu se znati događaji, mogu se znati nečija dostignuća, ali to još ne znači da se zna šta ga je motivisalo“, izjavila je autorka i dodala da joj je to pružilo priliku da „popuni te praznine“, ali da one budu primerene stvarnoj istorijskoj ličnosti.

Na primedbe novinara da je izbegla da se bavi, navodnom, Leonardovom homoseksualnošću, ona je odgovorila da veruje da on „nije imao vremena za seks, jer je do te mere bio opsednut svojim radom“.

Prema njenom mišljenju, zadatak joj je bio da preuzme ulogu psihijatra i pokuša da analizira karakter Da Vinčija, a rezultat da koristi kao „lepak“ kojim će spojiti istorijske činjenice u jednu kompletnu, razumljivu sliku ličnosti i njegovog vremena.

Izvor: www.bizlife.rs


Podelite na društvenim mrežama:

 ja sam heroj 4 kenga hanazave u prodaji od 18 jula laguna knjige „Ja sam heroj 4“ Kenga Hanazave u prodaji od 18. jula
18.07.2024.
Novi i nagrađivani manga serijal Kenga Hanazave u izdanju Lagune, „Ja sam heroj“, vodi nas u bitku protiv pošasti koja preti čitavom čovečanstvu! U četvrtom nastavku bolje ćemo upoznati n...
više
zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.