Laguna - Bukmarker - Održana promocija romana „Jedro nade“ Nikole Malovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija romana „Jedro nade“ Nikole Malovića

Promocija romana „Jedro nade“ Nikole Malovića održana je u sredu, 11. juna 2014. u 18 sati u prepunom Delfi Caféu u SKC-u.

Promociju je zvanično otvorio autor Nikola Malović čitajući odlomak iz romana „Jedro nade“, a potom je urednik knjige Nenad Župac istakao da je dugo godina rađeno na ovom rukopisu i da mu je drago što je on bio urednik. Pored toga, napomenuo je da je „Jedro nade“ drugačiji roman od većine na današnjoj književnoj sceni i da će novinari i kritičari pogrešiti ako ovom romanu priđu iz ideološke ili bilo kakve druge političke vizure. Župac je pohvalio Malovićev bogat i slojevit, takoreći, barokni stil kojim je roman „Jedro nade“ napisan, uz napomenu da se roman može čitati na nekoliko nivoa.



„Nakon 30 godina od Pavićevog ’Hazarskog rečnika“ i 15 godina od ’Opsade crkve Svetog Spasa’, na velika vrata u srpsku književnost dolazi ’Jedro nade’ Nikole Malovića kao treća knjiga u tom jedinstvenom nizu“, istakao je pisac Marko Krstić. „Ovo je najbolja Malovićeva knjiga, šira i uspelija od ’Lutajućeg bokelja’ i jedna od kamena temeljaca savremene srpske književnosti koja ovim delom korača u neizvesni 21 vek. Čik nek kritika i raznorazni žiriji prećute ovu knjigu“, završio je Krstić.

Vidno uzbuđen, autor knjige Nikola Malović se zahvalio Laguni i odnosu koji ova izdavačka kuća ima prema njemu kao piscu.
Roman „Jedro nade“ Nikola Malović pisao je šest godina. „Simon Vizental, najčuveniji lovac na naciste, napisao je knjigu ’Jedra nade’ koja je na revolucionaran način govorila o najverovatnijoj Kolumbovoj jevrejskoj prošlosti“, započeo je Malović priču za koju je kazao da je fascinantna, a tretira je u poslednjoj trećini romana. Pisac kaže i da se taj deo knjige bazira potpuno na studiji Vizentala koji je tvrdio da je sve ono što je jevrejski narod propatio pod Hitlerom imalo uvertiru pod katoličkim kraljem Ferdinandom i kraljicom Izabelom u 15. veku, kada je proterano 300.000 Jevreja, zaključno sa 2. avgustom 1492. „Zato su do ponoći toga dana svi Kolumbovi mornari morali da budu ukrcani na brodove, jer je stupao na snagu zakon o proterivanju Jevreja", istakao je Malović.

On kaže i da je taj „far“ koji emituje roman revolucionaran jer menja nama znanu istoriju. Pozdrav upućen Indijancima izrečen na hebrejskom je najfascinantnija istorijska priča u romanu.
„Roman je poput broda koji stoji u mestu, a radnja mu se dešava u Perastu, koji je bukvalno natopljen nautikom i sve što ima i što je sagradio kao baroknu bajku potiče iz prugastoplavog mornarskog dukata", zaključio je autor romana.

Nakon završetka promocije, Nikola Malović dugo je ostao sa svojim čitaocima kojima je potpisao novi roman.
 
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.