Laguna - Bukmarker - Održana promocija knjige Rajka Grlića „Neispričane priče“ u prepunoj sali Jugoslovenske kinoteke - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija knjige Rajka Grlića „Neispričane priče“ u prepunoj sali Jugoslovenske kinoteke

U prepunoj sali Muzeja Jugoslovenske kinoteke 1. oktobra je održana promocija knjige „Neispričane priče“ Rajka Grlića, reditelja čuvenih filmova „Ustav Republike Hrvatske“, „Karaula“, „U raljama života“, „Samo jednom se ljubi“… O knjizi su osim autora govorili: reditelj Goran Marković, novinar Teofil Pančić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i filmski kritičar Sandra Perović. Odlomke iz knjige čitao je glumac Branko Cvejić. Posle promocije publika je imala priliku da pogleda Grlićev film „Ustav Republike Hrvatske“.



„Ne volim ljude koji puno pričaju o sebi, ne volim rijalitije, ne volim biti egzibicionista, i sve sam to prekršio knjigom ’Neispričane priče’. A sve je počelo od mojih zabeleški pisanih zaista za mene, bez ikakve potrebe da budu dobro pisane, ili lepe, ili nekom čitljive, jer su pisane kao podsetnik. U jednom trenutku sam samo pomislio da možda zbir tih zabeleški koji se nalazi u kompjuterskom fajlu može mojim unucima jednog dana otkriti, ako ih slučajno bude zanimalo, šta sam to radio i da imaju neki osećaj prošlosti o toj našoj porodici“, rekao je Grlić.

Autor je u ovoj izuzetnoj ličnoj povesti u formi leksikona filmskih termina izneo svoj pogled ne samo na svoju porodicu i karijeru, nego i na zajedničku nekadašnju zemlju, prijatelje, kolege i događaje na jugoslovenskim prostorima u prelomnim vremenima za poslednjih pedesetak godina.

„Knjiga je u mom životu od početka!“, naglasio je autor.



„Neispričane priče“ su neka vrsta autobiografije, opisujući druge ljude i događaje ova knjiga otkriva pametnog i hrabrog čoveka. „Da nije veliki reditelj, bio bi sigurno značajan pisac, a opet da nije bio reditelj, ne bi bilo ove knjige i mi nikada ne bismo otkrili šta se dešava u duši čoveka koji se bavi ovom profesijom, kakve su patnje i sreće u isto vreme iza stvaralaštva Rajka Grlića“, rekao je Goran Marković, Rajkov dugogodišnji prijatelj i saradnik.

„Najveće ostvarenje Rajka Grlića je pun i kompletan život, bez senke i posrtanja“, završio je Goran.



„Prvom knjigom, koju potpisuje kao briljantan pripovedač smešnih bizarnih i tragičnih priča od kojih je mnoge i sam proživeo, otkrio nam je da se čitav život skrivao iza svojih filmskih junaka“, rekla je Sandra Perović. Ova knjiga u sebi krije logički nanizane mini-romane i teško je žanrovski je odrediti, ona je i autobiografska i konceptualna, ali i prozno štivo koje se lako čita i ima edukativni karakter.

Filmsku kritičarku je privukao način na koji je ovaj leksikon struktuiran jer iza svakog stručnog pojma sledi kratak opis, potom niz anegdota, sećanja i hronoloških poređenja.



„Neispričane priče“ provešće vas zanimljivim anegdotama kroz svet filma, spojiće mnoge nespojive ljude kao što su Marlon Brando i Serđo Leone, Bata Živojinović i Muhamed Ali, pa čak i Franjo Tuđman.

Teofil Pančić smatra da ova knjiga ima vrlo neobičnu i originalnu strukturu, i da bi čovek mogao da pogreši i pomisli da ona nije ništa dalje od filmske enciklopedije, ali u njoj je autor ispričao ne samo priču svog života već i priču društva, država i gradova u kojima je živeo i u kojima se borio sa ideološkim mitomanijama, sa mediokritetstvom i zavišću manje talentovanih kolega.

„Ova knjiga se veoma lako čita, i klizi, sama vuče čitaoca; ona pokazuje bez ikakve razmetljivosti i narcizma Rajka Grlića, i kada sklopite korice, možete samo da pomislite ’Bravo, Maestro!’“, završio je Teofil.



„Neispričane priče“ su neophodne u biblioteci svakog filmofila, ali će pogoditi i svakog ljubitelja dobre priče.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.