Laguna - Bukmarker - Od čega strepe knjigoljupci? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Od čega strepe knjigoljupci?

Većina knjiških moljaca koje poznajem spadaju u introvertne ljude. Nikad nemojte pomešati reči „introvertno“ i „pasivno“. Sve to čitanje nas (može se reći nas elitu) tera da razmišljamo sto na sat. I pored toga, bilo bi vam oprošteno ako biste pomislili da je čitanje miran i bezbrižan hobi. Naravno, zar vas biranje knjige može namučiti? Navešću deset primera knjigoljubačkih strepnji, sa kakvima sam se ja susrela. Pozdrav za sve vas koji se pronađete u njima!



1. „Želim da ti pozajmin ovu knjigu, ali ćeš uništiti povez.“ Ovo jako često govorim. Volim polovne knjige koje su presavijane otprilike tri puta, ali ako to neko uradi mojoj knjizi, odmah ga stavljam na crnu listu. Možete čitati, ali ne smete uništiti knjigu.

2. Novi deo izlazi tek za godinu dana, ali ja pod hitno moram da saznam šta se dalje dešava.

3. Brinete o junacima kao da su stvarni ljudi. Ovo je takođe znak da je knjiga sjajna, ali je pomalo zabrinjavajuće što dane provodim strepeći šta će se desiti u životima ljudi koji ne postoje.



4. Nikada ne možete da imate previše knjiga, ali gde ću više, dođavola, da ih smestim? Police su mi pretrpane, nema više mesta za nove police. Ova tema zaslužuje poseban članak. Moja prijateljica Kristina ima pretrpan divan, a čak sam viđala i prelepe noćne stočiće napravljene od gomile knjiga.

5. Kako mogu da ostavim knjigu, da je ne ponesem kući? Zajednica knjigoljubaca kojoj pripadam, uverila me je da to nije ništa zabrinjavajuće, ali uopšte ne pomaže kad vam je životni prostor zatrpan knjigama. Da li ste ikada videli vašu omiljenu knjigu u radnji sa polovnim stvarima, a zatim je odneli kući, jer prosto niste mogli da je ostavite samu?

6. Zašto bih se pridružila stvarnom svetu? Onlajn svet knjigoljubaca nalazi se negde između sveta knjiga i „stvarnog“ sveta (svet koji mi se čini nestvarnim. Svi ti sistemi su izmišljeni isto kao i moje priče). U svakom slučaju, na stranu preterano razmišljanje, ponekad sam pozvana da učestvujem u „stvarnom“ svetu, baš kada sam usred čitanja nekog klasika. Sećate se onih starih pozivnica? Trebalo bi da na njima možemo da obeležimo polje gde piše: „Baš ste ljubazi, ali ne mogu jer čitam.“

7. Nikada neću pisati kao Dikens, Almond ili slični vrhunski pisci. Bolje mi je ovako. Velika tajna jeste to da postoji način na koji svako može pisati kao najveći i najbolji autori. Svako ko je objavio knjigu, počeo je tako što je uzeo olovku u ruke.



8. Šta ako film pokvari knjigu? Budimo realni. Ja umem da pokvarim provod u bioskopu. Ako je film zasnovan na knjizi, ispričaću vam radnju dok čekate u redu za kokice i žaliti zbog promena koje su napravljene u filmu. Jedini filmovi koji prate knjige su „Sati“ i „Iskupljenje“. Veliko bravo za originalni tekst za film „Fantastične zveri“.

9. Negativne strane kartice lojalnosti. Kartice lojalnosti napravljenje su baš da mi ovo rade. Ako kupim još jednu knjigu, dobiću nalepnicu. Dobijanje nalepnice određivalo je koliko para sam potrošila na knjige 2017. godine.

10. Ako ne uđem u radnju sa polovnim stvarima, propustiću neke dobre naslove. Manje bitna stvar je ta što sada živim u selu koje dobija poštu dva puta nedeljno, i nema nijednu drugu radnju. Za kratko vreme koje sam provela u Saseksu, to je bila moja mantra. Nikad u životu nisam videla tako dobre radnje sa polovnim stvarima. Ali, ne brinite – opremila sam se sa toliko knjiga koje će mi ispuniti i život i police.

Da li i vas muče neke od ovih muka? Da li imate još neke? Podelite sa nama! Obećavam da će to biti naša tajna...

Autor: bookmurmuration
Izvor: bookmurmuration.wordpress.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

prikaz knjige ko te šiša duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona laguna knjige Prikaz knjige „Ko te šiša!“: Duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona
28.03.2024.
Kratke priče u debitantskoj zbirci „Ko te šiša!“ Irene Petrović odvijaju se u prostoru beogradskih frizerskih salona: od pretesnog lokala zapuštenog enterijera, opremljenog dotrajalim priborom u kome ...
više
prikaz mladih kritičara hilda i skriveni narod  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Hilda i skriveni narod“
28.03.2024.
Ova knjiga je jako zanimljiva i poučna. Radi se o devojčici Hildi koja treba da se preseli u Trolberg. Da, to je ista ona naša drugarica Hilda iz stripova Luka Pirsona. Znajući Hildu, pretpostavljate ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.