Laguna - Bukmarker - O „Točku vremena“ – epizoda 5 - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

O „Točku vremena“ – epizoda 5

Nakon eksplozivne četvrte epizode serije „Točak vremena“ koja nas je ostavila sa više pitanja nego odgovora, i pete epizode koja će biti objavljena danas, dužnost nam je da uspostavimo balans i pružimo bar neke odgovore. Serija nas je već upoznala sa raznolikošću naroda u svetu Točka, a mi ćemo tu temu danas dodatno produbiti.



Narodi točka vremena

Točak vremena istkao je najrazličitije narode, kulture i njihove mešavine. Zbog ove činjenice, između ostalog, važi za jedan od najkompletnijih svetova u epskoj fantastici. Robert Džordan je toliko pažnje posvetio narodima i kulturama da su mu mnogi i zamerali na količini opisa – međutim, to ga je na kraju i izdvojilo od savremenika, a i od mnogih pisaca današnjice. Želeli to ili ne, bićete očarani svetom i količinom detalja, i često će vam se činiti da ste deo tog sveta.

Osvrnimo se sada na neke od najzanimljivijih naroda i kultura na koje nailazimo u Točku:

Arad Doman: Država karakteristična po tome što su Domanke od malih nogu obučavane od svojih majki da zavode muškarce i manipulišu njima. Iz ovog razloga među najboljim svetskim trgovcima nalaze se upravo Domankinje, koje svojim šarmom uspevaju da izvuku najbolje ponude tokom trgovine. Muškarci iz Arad Domana su, s druge strane, potpuno imuni na zavođenja i manipulaciju, jer su naučeni kako da ih prepoznaju i izbegnu.

Kairhijen: Mnogi bi za Kairhijenjane rekli da su previše uštogljeni, i bili bi u pravu, ali mnogo toga se krije iza njihovog hladnog, umerenog stava. Naime, Kairhijen je najstrastveniji igrač Igre kuća na svetu – političke borbe za status, moć, a potencijalno i državni presto. Svaki Kairhijenjanin je deo ove igre, i iz ovog razloga su im svaki pokret, reč i facijalna ekspresija dobro promišljeni.

Ilijan: U Ilijanu se svakih nekoliko stotina godina proglašava Veliki lov – potraga za Rogom Valere, koji će svojim zvukom dozvati sve preminule istorijske junake da se u Poslednjoj Bici bore na onoj strani koja ga prva oglasi. Ljudi iz celog sveta, Lovci, dolaze na ceremoniju u Ilijan po proglašenju Lova, i odatle polaze u svetsku potragu za Rogom.

Tir: Nacija koja se najviše plaši Jedne Moći i izbegava svaki njen oblik i svakoga ko ima veze s njom, ali s punim pravom. Naime, u istoimenom glavnom gradu Tiru nalazi se magični predmet Kalandor, „mač koji nije mač“, duboko sakriven u Kamenu Tira, utvrđenju koje nikada u istoriji nije palo pod neprijateljske ruke. Proročanstvo staro hiljadama godina kaže da će Ponovorođeni Zmaj uzeti Kalandor u ruke, što znači da će Kamen neminovno pasti.

Amadicija: Još jedna država koja gaji negativne stavove prema Jednoj Moći – štaviše, usmeravanje je u ovoj državi zabranjeno zakonom i svako ko ima veze s njom biva kažnjen, a neretko i pogubljen. Za ovo takođe postoji razlog – Amadicija, iako rukovođena kraljem, služi kao sedište Dece Svetla koja imaju daleko veći uticaj na tu naciju od samog kralja. Deca su nezavisna vojna organizacija koja lovi i kažnjava Prijatelje Mraka po svetu, a posebnu mržnju gaje prema Aes Sedai, za koje čvrsto veruju da su takođe naklonjene Mračnom. Njihova uverenja su, iako načelno služe dobrom, toliko čvrsta da se graniče sa fanatizmom, a neretko kažnjavaju potpuno nedužne ljude.

Altara: Država specifična po tome što žene vode glavnu reč, kako u rukovodstvu države tako i u svakodnevnom životu. Štaviše, ženi iz Altare je zakonom dozvoljeno da ubije svog muža u bilo kom trenutku, ukoliko ovaj prekrši bilo kakav dogovor ili bračnu zakletvu. Svaka žena iz Altare nosi svadbeni nož koji, pored toga što pokazuje da je žena udata, svojim kombinacijama boja pokazuje i razne druge činjenice o njoj, na primer, da li ima decu.

Krajišnici: Narod koji se nalazi na gotovo samom severu kontinenta i sastoji se iz četiri države: Šijenar, Arafel, Kandor i Saldeja. Severnije od ovih država nalazi se Pustoš, zemljište obuhvaćeno prljavštinom Mračnog, koja je ostala nakon Slamanja Sveta, i koja teži ka tome da se raširi. Na teritoriji Pustoši ne važe regularni zakoni fizike, i svako živo biće koje se nalazi u tom predelu potencijalno je ubojito. Krajišnici, živeći na samoj granici Pustoši i ostatka sveta, služe kao živa barijera koja štiti svet od širenja uticaja Mračnog. Iz ovog razloga svi Krajišnici uče od rođenja da koriste oružje.

Tuatha’an: Takođe poznati kao Putujući narod. Tuatha’an je nomadski narod koji putuje svetom sa ciljem da pronađe davno zaboravljenu Pesmu, i svakoga na koga naiđu tokom putovanja pitaju da li je zna. Slede Put lista, životnu filozofiju po kojoj ne smeju da učine nasilje, bilo iz besa, bilo iz samoodbrane. Takođe ne smeju da dodirnu oružje, u suprotnom bivaju izbačeni iz zajednice. Ukoliko se nađu u životnoj opasnosti, isključivo beže i kriju se, i nikada ne odgovaraju nasiljem.

Kao što vidite, svet Točka je veoma raznolik, a ovo je samo mali deo jednog ogromnog kulturološkog šoka koji ćete doživeti prateći avanture naših junaka.

Takođe, ukoliko ste postojeći ljubitelj knjiga i pitate se zašto „onaj najzanimljiviji narod“ nije obuhvaćen u ovom tekstu – vama, a i svima ostalima poručujemo – čitamo se sledeće nedelje!



Ukoliko to već niste, „Zenicom sveta“, prvim tomom u serijalu, možete otpočeti nesvakidašnju džordanovsku avanturu.

Do tada se možete osvrnuti i na naše prethodne „epizode“:
Epizoda 1 – Točak vremena
Epizoda 2 – Jedna Moć
Epizoda 3 – Šai’tan
Epizoda 4 – Aes Sedai

Autor: Dušan Prvački


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.