Laguna - Bukmarker - O romanu „Progovori“ u emisiji „Putevi proze“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

O romanu „Progovori“ u emisiji „Putevi proze“

Od ponedeljka 12. do nedelje 18. avgusta u emisiji „Putevi proze“ na Radio Beogradu 3 možete slušati delove romana Lori Hols AndersonProgovori“.



Melinda ima šesnaest godina i krenula je u prvi razred srednje škole. Primećuje sve, ne prašta glupost, nepravdu i pritvornost, resko i beskompromisno komentariše svet oko sebe, jedino što to radi u sebi, jedva izgovarajući pokoju reč, a i kad je izgovori, to je više zamuckivanje i mumlanje nego jasno artikulisana rečenica.

Od prvog trenutka u školi vodi žestoku borbu s okolinom koja je odbacuje (premda, borba se odvija u njoj samoj, ona, rečeno je, jedva da progovara), s roditeljima koji ne razumeju ništa (niti se trude da išta shvate), s površnim drugaricama, s nezainteresovanim ili, naprosto, glupim profesorima, a naročito sa samom sobom. Tu i tamo zainteresuje je pokoji čudni momak. Još jedna tipična tinejdžerka, reklo bi se.

Sve i da je tako, roman Lori Hols Anderson iz 1999. godine zauzeo bi vrlo visoko mesto u onoj vrsti proze koja je, na ovim prostorima, bila poznata kao „proza u farmerkama“, a koju je, pomalo neobično, inaugurisao jedan Nemac (i to Istočni Nemac, iz doba kada je Nemačka bila podeljena), Ulrih Plencdorf, autor romana „Novi jadi mladoga V.“ koji je deo iste edicije – Autsajderi.

Andersonova, zapravo, piše knjigu o nasilju, sveprisutnom, nemilosrdnom, iscrpljujućem, od koga ne postoji sklonište, niti predah. Ali to nije sve. Melinda je zaključana u sebe zbog još goreg, zbog još eksplicitnijeg, zbog još dubljeg nasilja. Tek kada to saznamo, tek kada čitalac postane svestan još dubljeg nivoa užasa u kojem Melinda živi, dubljeg od vršnjačkog nasilja, ili roditeljske gluposti koja se izvrgava u nasilje, postaje jasno zbog čega je roman Lori Hols Anderson, pre četvrt veka, pokupio nepodeljenu pažnju, te zbog čega ni danas nije izgubio ni na svežini (Lori Anderson je moćna spisateljica) ni na značaju.

Roman će se uskoro pojaviti u izdanju Lagune iz Beograda.
 
Čitala: Dušica Mijatović
Urednik: Ivan Milenković
Izvor: RTS


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
festival knjige u aranđelovcu 16 i 17 avgusta laguna knjige Festival knjige u Aranđelovcu 16. i 17. avgusta
14.08.2024.
U jednom od najlepših i najpoznatijih parkova u Srbiji, parku Bukovičke banje u Aranđelovcu, u hladu stoletnih platana, i ove godine posetioci će se družiti sa knjigama i piscima. Sedamnaesti Festiva...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
14.08.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proi...
više
ne propustite super akciju za školarce spremni za nova znanja dodatne povoljnosti za plaćanje unicredit bank karticama  laguna knjige Ne propustite super akciju za školarce „Spremni za nova znanja“! Dodatne povoljnosti za plaćanje UniCredit Bank karticama!
14.08.2024.
Iskoristite jedinstvenu priliku da pripremite svoje mališane za novu školsku godinu na najbolji način! Dodatnih 20% popusta na školske rančeve i pernice vodećih svetskih brendova učiniće da uz povoljn...
više
najomiljenija akcija svih knjigoljubaca 3 za 999  laguna knjige Najomiljenija akcija svih knjigoljubaca: „3 za 999“!
13.08.2024.
Vaša najomiljenija akcija „3 za 999“ vraća se 15. avgusta i donosi vam najbolje naslove iz naše ponude. Do 31. avgusta 2024. godine posetite Delfi knjižare ili sajtove laguna.rs i delfi.rs i pronađite...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.