Laguna - Bukmarker - Nikola i Tesla: Opasna laboratorija visokog napona - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nikola i Tesla: Opasna laboratorija visokog napona

Ovu zabavnu dečju misteriju rešavaju blizanci detektivi koji usput izumeju i konstruišu nekoliko naučnih spravica kako bi ih iskoristili da reše probleme.

Postavka ovog trilera za decu koji su napisali Bob Flagfelder i Stiv Hokensmit veoma je intresantna. Detektivska priča sa elektromagnetima, alarmima i ostalim spravicama koje možete sami da napravite zainteresovaće decu za nauku, jer nudi objašnjenja kako da sami naprave neke od spravica iz knjige. Kako priča napreduje, deca u knjizi stvaraju nekoliko izuma koje i čitaoci mogu da naprave.

Letnji raspust je upravo počeo, i u taksiju na aerodromu San Franciska upoznajemo dečaka Nikolu i devojčicu Teslu, jedanaestogodišnje blizance. Iako su sami, ovo dvoje nisu pobegli od kuće, već putuju u mali kalifornijski gradić Half Mun Bej gde će o njima brinuti njihov ujak Njut dok su im roditelji, poznati stručnjaci za soju, na poslovnom putu u Uzbekistanu.

Ujak Njut je neobičan lik: na pola puta između stereotipnog „ludog naučnika“ i „odsutnog profesora“,  koji u podrumu ima opremljenu laboratoriju. Pravo je čudo što ujak Njut do sada nije uhapšen i zatvoren, tim pre što su njegove specijalnosti bezopasno zapostavljanje dece i ne tako bezopasno stvaranje izuma koji su uništili komšijsko imanje.

Nikola i Tesla, koji jedva da poznaju svog ujaka, nemaju prijatelja u novom kraju, pa iz dosade koriste laboratoriju za razonodu, i u njoj naprave raketu. Probni let ove rakete krene po zlu kada se ona, po poletanju, slupa u komšijskom dvorištu. I da stvari budu gore, raketa uspe da zakači i odnese Teslinu ogrlicu – specijalni poklon od odsutnih roditelja, koga deca, naravno, moraju da se dokopaju.

Ali kuća u komšiluku uopšte nije obična, kako Nikola primećuje: „Nije baš kao da ljudima koji žive u jezivoj staroj kući sa visokom ogradom i psima čuvarima veličine ponija ne bi smetalo da dvoje nepoznate dece luta njihovim imanjem.“

Nimalo obeshrabreni preprekama, blizanci prave plan da zbune pse kako bi Nikola mogao da preskoči ogradu i potraži Teslinu ogrlicu. A onda, kao da traženje ogrlice nije dovoljno, Nikola zapazi bledu devojčicu u spavaćici kako ga posmatra sa prozora. Nikola pomisli da je ona duh i tu počinje prava avantura. Ko je ova misteriozna devojčica? Zašto naizgled napušteno imanje čuvaju opasni rotvajleri? Kako da povrate Teslinu ogrlicu? Da li će im različiti izumi pomoći i rešiti misteriju?

Tokom priče Nikola i Tesla stvaraju pet aparata koji su im neophodni za dalji tok radnje. Jednostavna uputstva su uključena u knjigu tako da čitaoci mogu da konstruišu ove čudne naprave sami: jednostavnu raketu sa bacačem, „ometač pasa“, raketu od Mentos bombona i sode, napola nevidljivi noćni lokator vozila, alarm protiv provalnika „Božić je prošao“ i elektromagnet – prave se od svakodnevnih predmeta koje većina nas već ima negde u kući, uz izuzetak plastičnih cevi i UV lampe.

Lukavi čitaoci će shvatiti da je jedno bitno pitanje ostalo bez odgovora: šta se dešava sa Nikolinim i Teslinim odsutnim roditeljima? Šta oni rade i zašto se nisu javili blizancima kao što su obećali? Ovom misterijom ćemo se nesumnjivo baviti u nastavcima knjige.
 
Izvor: theguardian.com
Prevod: Dušica Milićević


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.