Laguna - Bukmarker - Nesbe se odlučio za povratak Harija Hulea - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nesbe se odlučio za povratak Harija Hulea

Impozantan broj vernih čitalaca kriminalističkih romana danas najboljeg skandinavskog autora tog žanra Jua Nesbea obasipao je pisca molbama da nastavi serijal sa višim inspektorom Harijem Huleom, u okviru kojeg je napisao 10 romana za protekle dve decenije.

Molbe su uslišene i ovog proleća izašao iz štampe 11. roman, pod naslovom „Žeđ“, s Huleom kao glavnim likom, a ubrzo, tačnije 26. aprila, na dan kada je lik „rođen“, stigao je srpski prevod, delo Jelene Lome, u izdanju „Lagune“.

Nesbe je izjavio da je odluku o povratku svog junaka doneo, posle nekoliko godina pauze, zato što mu je Hari „srodna duša“.

„Ipak, on je mračna duša tako da je iskustvo, kao i uvek uzbudljivo, ali zastrašujuće i emocionalno iscrpljujuće, no Hari i ova priča su vredni neprospavanih noći“, rekao je Nesbe.

Da bi napisao priču kakvu je zamislio, bilo mu je potrebno puno prostora, pa roman ima skoro 600 strana, što je najduža Nesbeova knjiga.

Kada završi čitanje, niko se ne ljuti na pisca zbog dužine romana u kojem pored glavne istrage vezane za traganje za serijskim ubicom-vampiristom, ima drugih zapleta koji na prvi pogled nemaju veze sa poterom za teško uhvatljivim zločincem, ali se ispostavlja da su neophodni da bi se bolje osvetlili pojedini likovi i razumeli njihovi postupci.

Ko je verovao da će se Hule zauvek povući iz aktivne policijske službe, što se desilo na kraju prethodnog romana o lovu na zločince „Policiji“ kada se najzad oženio svojom ljubljenom Rahelom, prevario se: On jeste srećan što ima porodicu, ženu, njenog sina Olega i posao kao profesor na policijskoj akademiji, ipak, doduše uz ucenu, prihvata da ponovo krene u lov na surovog ubicu koji svoje žrtve nalazi na internet sajtu Tinder, pokrenutom da se pomogne usamljenim srcima da nađu partnera.

Pošto Huleove kolega iz odeljenja za krvne delikte ne mogu da uđu u trag vampiristi, iako su u istragu uključili dvojicu psihologa od kojih jedan važi za stručnjaka za tu devijaciju psihe. Direktor policije u Oslu Belman, koji bi mogao da postane novi ministar unutrašnjih poslova ako uspešno reši slučaj serijskog ubice, poziva Hulea da ponovo radi za njega. Pošto Hule odbija da se vrati poslu koji istovremeno mrzi i ne ume da mu odoli, ambiciozni Belman, koji ne bi da propusti ministarski položaj, ucenjuje Hulea jer zna da je njegov pastorak u srednjoj školi kupovao drogu pred svedocima, a to znači da bi sada mogao biti izbačen iz policijske akademije na kojoj studira. Hule prikriva da mu je stalo do Rahelinog sina i vraća se među stare kolege.

Sada Nesbe dobija šansu da čitaoca upozna sa svima koji rade na tom neobičnom slučaju, kao i celom odeljenju jer policija je zmijsko gnezdo sa bezbroj tajni od preljuba, do potkazivača koji od novinara bezobzirno primaju mito i odaju ekskluzivne vesti u vezi sa istragom.

Istovremeno, Hule doživljava ličnu dramu jer je njegova voljena Rahela pala u neobjašnjivu komu i on strahuje za njen život.

Dok se klupko priče polako odmotava, i taman kada izgleda da je slučaj uspešno rešen, ispostavlja se da Hule ipak nije ušao u trag pravom krivcu za sve počinjene zločine i zamalo i sam postaje njegova žrtva.

Scena na kojoj se zbiva „Žeđ“ najuverljivija i najzanimljivija je slika Osla i Norveške koju je Nesbe dočarao iako je svima poznat kao majstor za stvaranje ambijenta, atmosfere, kao i osećaja teskobe i napetosti.

Ove godine ne samo da je stigao novi Nesbeov roman, već će se na jesen pojaviti prva ekranizacija jednog Nesbeovog romana. Film je snimljen prema romanu „Sneško“ u kome će Hulea glumiti sjajni Majkl Fasbender.

 
Autor: Vera Kondev
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

tom holand ispod površine rimskog mira 1 deo laguna knjige Tom Holand: Ispod površine Rimskog mira – 1. deo
26.07.2024.
Tom Holand, kako to tvrdi vojska njegovih vatrenih pratilaca, poseduje jedinstvenu sposobnost da oživi antiku. Ovaj nagrađivani britanski istoričar, biograf i prezenter, u svojim uzbudljivim delima i ...
više
saša bošković mange spaja kvalitet sadržaja i crteža laguna knjige Saša Bošković: Mange spaja kvalitet sadržaja i crteža
26.07.2024.
Nakon završenog manga serijala Laku noć, Punpune izdavačka kuća Laguna je odlučila da publici ponudi dva nova naslova popularnih japanskih stripova. U pitanju su mange Ja sam heroj i Sani. B...
više
akcija i raspust je za lektiru od 1 do 14 avgusta 2024  laguna knjige Akcija „I raspust je za lektiru“ od 1. do 14. avgusta 2024.
26.07.2024.
Znamo da je leto namenjeno igri, igri i igri, a škola je ostala negde u dalekoj i maglovitoj prošlosti, ali hajdemo i knjige da primimo u društvo i videćete koliko vam radosti mogu doneti u danima ras...
više
osvežite svoje leto uz nescafé i lagunu laguna knjige Osvežite svoje leto uz Nescafé i Lagunu
26.07.2024.
Da su knjiga i kafa savršena kombinacija, dobro je poznato. Zato su Izdavačka kuća Laguna i Nescafé odlučili da vam ulepšaju ovo leto i da vam priušte istinsko uživanje u čitanju i ispijanju hladne, o...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.