Laguna - Bukmarker - Neobjavljeni dragulji F. Skota Ficdžeralda u zbirci „Umrla bih za tebe“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Neobjavljeni dragulji F. Skota Ficdžeralda u zbirci „Umrla bih za tebe“

Nijedan pisac nije toliko snažno romantizovao Ameriku dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka kao F. Skot Ficdžerald. Njegovi romani „Veliki Getsbi“ i „Nežna je noć“, koji istražuju teme o ranoj ljubavi i težnji ka novcu, klasici su svog žanra.

Međutim, ova zbirka prethodno neobjavljenih priča otkriva probleme sa kojima se autor susretao nakon što je svrstan u određeni tip pisca.

Obično kada neobjavljena dela velikih autora dospeju na police knjižara, shvatimo da zapravo postoji razlog zašto pre toga nisu ugledala svetlost dana. U ovom slučaju, kako je veoma informativno i zabavno objasnila En Margaret Danijel u uvodima u svaku priču, Ficdžerald je često pokušavao da stvori nešto drugačije od stila na kome je izgradio svoje ime.

Ali njegovi agenti i izdavači nisu želeli da skreće sa svoje stare, poznate i nesumnjivo uspešne staze. Drugi pisci su možda doživeli velike uspehe sa ovakvim pričama, ali Ficdžeraldovi izdavači su verovali da za njih ne postoji tržište.

Danijelova je uspela da razotkrije pravo bogatstvo materijala otkrivajući radne metode i književni razvoj F. Skota Ficdžeralda kao niko do sada.

Ako niste pročitali „Velikog Getsbija“ ili „Neobičnu priču o Bendžaminu Batonu“ (originalnu priču koja se veoma razlikuje od Finčerovog filma sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi), ova zbirka možda nije najbolji uvod u delo slavnog pisca – neke od priča ipak nisu toliko dobre koliko njegova proslavljena dela. Takođe, više ćete ceniti osvetljavanje Ficdžeraldovog kreativnog procesa ako poznajete njegova najbolja dela. Ali za prave obožavaoce ove priče i njihovi uvodi su pravi rudnik zlata.

Naslovna priča „Umrla bih za tebe“ predstavlja istraživanje samoubilačkih tendencija u filmskoj industriji i daje daleko sumorniji pogled na ljubav nego što je to slučaj u Ficdžeraldovim ostalim delima.

„Podignuti palčevi“ donosi priču o brutalnosti, mučenju i mladalačkoj ljubavi u američkom Građanskom ratu, a te teme se na sličan način pojavljuju i u priči „Kod zubara“.

Uključivanjem sinopsisa za scenario koji nikada nije napisan i dve priče za koje je sam Ficdžerald smatrao da je najbolje ostaviti ih nedovršenim, Danijelova otkriva i autorove zaslužene neuspehe kao i njegova zapostavljena dela.

Ali sve to zajedno čini fascinantan ekspoze o piscu, svetu izdavaštva, Holivudu i radostima i bedi Amerike u vreme Velike depresije.

Izvor: express.co.uk
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu video  laguna knjige Branko Ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu [video]
29.03.2024.
Povodom četiri decenije od smrti velikog književnika Branka Ćopića, obeleženu 26. marta, prenosimo vam prvu emisiju iz serije Kad sam bio mali koja je premijerno emitovana 16. oktobra 1965. godine na ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.