Laguna - Bukmarker - Ne znate kako da nazovete svoju bebu? Imamo nekoliko predloga za vas... - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ne znate kako da nazovete svoju bebu? Imamo nekoliko predloga za vas...

Kada je početkom septembra ove godine Ed Širan objavio da su on i njegova supruga odlučili da svom prvom detetu daju ime Lajra Antarktika Siborn Širan, „Njegova mračna tkanjaFilipa Pulmana su se, sasvim neočekivano, ponovo našla među najpopularnijim trendovima na Tviteru.



Lajra je, naravno, ime protagonistkinje čuvene Pulmanove trilogije, a popularni pevač je u nekoliko navrata upravo te knjige izdvojio kao štivo koje bi najradije imao uz sebe na pustom ostrvu.

Ako tražite uzor za svoje novorođenče, Lajra Belakva je više nego pristojan izbor: pametna je, neustrašiva i pravi virtuoz u jahanju belih medveda (visoko kotirana stavka na spisku korisnih veština).

Ovo nas je navelo da se zapitamo koja bi to imena iz sveta književnosti bila dobra preporuka za roditelje koji još uvek nisu odlučili koje će ime dati svojoj naslednici ili nasledniku.

Skaut – „Ubiti pticu rugalicu

Ćerka Atikusa Finča, jedno od najpoznatije dece u književnosti, ima veliko srce i dušu avanturiste. Osećaj za moralnost i pravdu nasledila je od oca (jednog od najpoznatijih očeva u književnosti), advokata koji ustaje protiv rasizma na američkom Jugu tridesetih godina prošlog veka.

Matilda – „Matilda“

Matilda, junakinja jedne od najpopularnijih knjiga Roalda Dala, tokom proteklih desetak godina  postala je prava feministička ikona i sasvim zasluženo poprimila status „svetice zaštitnice“ tihih, pametnih devojčica čije kvalitete siledžije i neznalice obično potcenjuju (što im se, pre ili kasnije, može obiti o glavu). Pored toga što je hrabra, natprosečno inteligentna i samouverena, Matilda poseduje i sposobnost telekineze. Malim Matildama se smeši svetla budućnost.

Arja – „Igra prestola

Za mnoge roditelje koji su, poneseni popularnošću televizijske verzije romana Džordža R. R. Martina, svojim ćerkama davali ime Deneris, poslednje epizode te serije su predstavljale veliki udarac. Možda su, pre donošenja tako važne odluke, mogli da razmisle i o drugim Martinovim heroinama. Arja Stark je, recimo, fantastičan lik od početka do kraja serije, baš kao i u (još uvek nedovršenim) knjigama. Ako želite nezavisnu, oštroumnu devojčicu, nekoga ko će umeti da brine o sebi, izaberite ime Arja.

Zuleika – „The Emperorʼs Babe“

Zuleika je junakinja jednog od prvih romana dobitnice Bukerove nagrade Bernardin Evaristo. Zuleiku, jedanaestogodišnju devojčicu koja živi u Londinijumu na početku 3. veka nove ere, porodica udaje za bogatog Rimljanina, ali ona se hrabro opire životu u zlatnom kavezu i uspeva da se izbori za ono što je čini srećnom. Zuleika je šarmantna, snalažljiva i neodoljivo duhovita – ko ne bi poželeo takvu ćerku?

Gerasim – „Smrt Ivana Iljiča“

Dozvolite nam da, samo na trenutak, zađemo u veoma ozbiljnu literaturu. Novela Lava Tolstoja, koja opisuje kraj života jednog u suštini beznačajnog čoveka, jedno je od najmorbidnijih dela u istoriji književnosti. Posebno mesto u ovoj priči pripalo je ličnosti koja zrači istinskom plemenitošću – protagonistinom mladom slugi koji, naoružan bezgraničnim strpljenjem i saosećanjem, svom gospodaru donosi utehu u trenutku kada su ga svi napustili. Polaznicima kurseva palijativne nege se često preporučuje da tokom obuke pročitaju Tolstojevo delo, jer se iz Gerasimovog ponašanja mnogo toga može naučiti.

Montag – „Farenhajt 451

U redu, znamo da se Bredberijev junak zapravo zove Gaj. Ali njegovo prezime je genijalno, zar ne? U svakom slučaju: Gaj Montag je vatrogasac koji se revnosno bavi svojim poslom – spaljivanjem knjiga – sve dok se jednog dana ne osvesti i pobuni protiv društva koje je zabranilo književnost. Ime nekoga ko je dovoljno hrabar da bude vatrogasac i ustane protiv represivnog režima? Nama to zvuči kao odličan izbor.

Ismail – „Mobi Dik

„Zovite me Ismail“ – zar ne bi bilo sjajno kada bi se vaše dete celog života upravo ovim rečima predstavljalo drugim ljudima? Nema nikakve sumnje da bi svako ko je pročitao nenadmašni klasik Hermana Melvila (ili bar njegovu prvu rečenicu) bio oduševljen. Ne toliko protagonista koliko sveprisutni, svevideći pripovedač, Ismail sedi za volanom verovatno najznačajnijeg dela u istoriji američke književnosti – a to, morate priznati, nije beznačajna preporuka.

Robinson – „Robinson Kruso

Ime Robinson je danas veoma retko. Junak čuvenog romana Danijela Defoa je snalažljivi brodolomnik kome polazi za rukom da preživi na pustom ostrvu punih 28 godina. Ako želite dete avanturističkog duha, dajte mu vetar u leđa ovim zanimljivim imenom.

Izvor: penguin.co.uk
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.