Laguna - Bukmarker - Nazdravite uz Zoru Nil Herston - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nazdravite uz Zoru Nil Herston

Koktel „Zora Nil Herston“

6 listova bosiljka
2 naseckane jagode
¼ čašice običnog sirupa za koktele *
2 čašice burbona

Dekoracija: grančica bosiljka

Sjedinite u čaši bosiljak i jagode sa običnim sirupom za koktele. Napunite čašu drobljenim ledom i dodajte burbon. Promešajte i dodajte još leda. Ukrasite i poslužite sa slamčicom.

* Običan sirup za koktele:

Malu šerpu u koju ste sipali ½ šolje (120 ml) vode i ½ šolje (100 g) šećera stavite na laganu vatru i mešajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte aromu po ukusu i ostavite da se ohladi. Ovaj sirup se može čuvati u frižideru nedelju dana u čistoj, hermetički zatvorenoj posudi.

Zora Nil Herston, stručnjak za jezik i etnografiju crnaca kojoj niko nije ravan, jedno je od najbitnijih imena Harlemske renesanse.

Foto: Freepik

Zora Nil Herston rođena je u Alabami, ali je odrasla u Itonvilu na Floridi, gradu koji je bio potpuno crnački i čija je kultura uticala na bujanje njene samosvesti, pošto su sve bitne i uticajne pozicije u gradu imali crnci. Imala je srećno detinjstvo sve dok joj nije umrla majka. Nakon svađe sa novom suprugom svog oca, napustila je dom sa putujućom pozorišnom trupom Gilberta i Salivana. Sa 26 godina odlučila je da završi srednju školu, pa je pri upisu napisala da je 10 godina mlađa kako bi se besplatno školovala.

Pronašavši sebe u akademskim krugovima, Zora Nil Herston se na koledžu bavila etnološkim istraživanjem tako da je putovala na američki jug, Jamajku i Haiti kako bi istraživala lokalne običaje. Time se bavila i dok je studirala na Univerzitetu Kolumbija. Dok je živela u Harlemu, družila se sa piscima koji su pripadali Harlemskoj renesansi, poput Langstona Hjuza, i pretvorila je svoj stan u jedno od omiljenih mesta za okupljanje i zabave (ponekad je pisala u svojoj spavaćoj sobi dok su gosti u susednoj uživali).

Književni uspeh je postigla kada je već zagazila u četrdesete. Njen najpoznatiji roman „Oči su im gledale u Boga“, objavljen je 1937. godine. Natopljen veštim spojem lokalizama i narodnog govora, roman govori o crnkinji sa juga koja je imala tri braka i pokušava da pronađe sebe.

U delu „Tell My Horse“ objavljenom 1938. godine, Herstonova se bavi vudu običajima na Karibima.

Međutim, Zora Nil Herston nikada nije postigla finansijski uspeh koji bi odgovarao njenim zaslugama, a nakon smrti je sahranjena u neobeleženoj grobnici na Floridi. Spisateljica Alis Voker, dobitnica Pulicerove nagrade (najpoznatija po romanu „Boja purpura“), objavila je 1973. godine esej u časopisu Ms. Magazine u kojem dokumentuje potragu za grobom Herstonove. Obnovljeno interesovanje za Zoru Nil Herston uzdiglo je njen roman „Oči su im gledale u Boga“ u rang književnog klasika.

Piće posvećeno Zori Nil Herston predstavlja varijaciju na viski sa metvicom –južnjačko piće koje je, iako to mnogi ne znaju, popularizovao jedan crni barmen.

Autor: Dženifer Krol
Izvor: lithub.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nedelja knjiga stivena eriksona od 20 do 26 maja  laguna knjige Nedelja knjiga Stivena Eriksona od 20. do 26. maja!
20.05.2024.
Erikson je stekao svetsku slavu i armiju čitalaca serijalom „Malaška knjiga Palih“, a Laguna je objavila 14 knjiga ovog autora. Zanimljivo je da je po obrazovanju arheolog i antropolog, a završio je i...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
nastavak bestselera jato egzodus kejt stjuart u prodaji od 21 maja laguna knjige Nastavak bestselera „Jato“ – „Egzodus“ Kejt Stjuart u prodaji od 21. maja
20.05.2024.
„Egzodus“ Kejt Stjuart nastavak je svetskog bestselera „Jato“. Možeš li Sesilija živeti u laži? To je grad duhova, mesto koje je proganja, koje ju je stvorilo. Jasno joj je da nikad neće prevazići ...
više
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.