Laguna - Bukmarker - Napravite sopstveno čitalačko odmaralište - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Napravite sopstveno čitalačko odmaralište

Da li i vi priželjkujete da odete u čitalačko odmaralište ali vas brine cena? Svima nam je primamljiva ideja o odmoru koji će biti posvećen isključivo čitanju, ali trošenje prevše novca na to nije uvek praktično – naročito zbog toga što ćete ionako biti usredsređeni isključivo na knjige! Zbog toga smo osmislili prisutpačno a luksuzno čitalačko odmaralište koje možete napraviti sami. Ovde ćete pronaći sve što treba da znate o stvaranju savršenog čitalačkog iskustva, udobno smešteni u sopstvenom domu.



Odaberite knjige

Kada birate knjige za čitalačko odmaralište, morate planirati unapred. Niko od nas ne želi da se umori usred čitalačkog maratona. Evo nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da napravite spisak naslova za svoje odmaralište.

Započnite novi serijal! Provedite nekoliko dana izgubljeni u potpuno novom svetu i prepustite se njegovim očaravajućim likovima. Evo nekoliko serijala koje i mi želimo da pročitamo:
 
Držite se jednog autora. Čitanje dela napisanih istim stilom dok istovremeno istražujete šta biste novo mogli da probate odličan je način da ne zastajkujete i da održite ritam čitanja. Ovi autori vam pružaju odličan izbor dela:
 
Izaberite knjige koje imaju nešto zajedničko. Pronađite naslove koji se bave sličnim temama, birajte i kombinujte knjige iz istog žanra – otputujte u neku određenu zemlju, istorijski period, ili je možda neko potpuno geografsko izmeštanje upravo ono što vam treba. Nešto poput:
 
    

Pronađite potpuno drugačije knjige. Iskoristite priliku da pročitate nešto izvan vaše zone komfora. Isprobajte nešto novo:
 
      

Napravite utvrđenje za čitanje

Nezavisno od mesta koje ste odredili za čitanje, nudimo vam nekoliko saveta za stvaranje raskošne i opuštajuće atmosfere.

Osvetljenje i mirisi

Sveće su odlične za buđenje čitalačkog raposloženja, naročito ako imaju i neku mirisnu notu. Ako nemate prave sveće, možete naći i vrlo realistične imitacije. Neke čak i menjaju boje. Naročito su uverljive one koje trepere i imaju voštanu osnovu. Kupite i eterična ulja umirujućeg mirisa i – spremni ste da počnete. Nizovi led lampca su savršeni ako želite da napravite udobnu domaću atmosferu, ali proverite da li vam je samo to osvetljenje dovoljno da ne biste naprezali oči.

Ozvučenje

Ako volite da slušate muziku dok čitate, napravite sebi plejlistu.

Ponekad je i vrlo opuštajuće slušati šum talasa ili pucketanje vatre. Na Jutjubu možete pronaći mnogo različitih klipova sa umirujućim zvucima. Preporučujemo one koji opunašaju zvuk vatre u kaminu, morskih talasa ili kiše.

Postoje i mnogobrojne aplikacije koje možete skinuti na svoj mobilni ili tablet.



Mesto

Dnevna soba:

Sedite u svoju omiljenu fotelju, uzmite najtopliji prekrivač koji imate i najudobniji jastuk i započnite čitalački maraton. Ako volite da često menjate položaj, lejzi beg fotelje su odličan izbor jer možete da ih oblikujete prema potrebi.

Spavaća soba:

Ne postoji ništa udobnije od čitanja u krevetu. Pleteni pokrivači u obliku sireninog repa su zabavni – možete se uptopliti a da vam ruke ostanu slobodne da možete držati knjigu. Stočići za krevet su praktični ako nameravate da jedete dok čitate. Ako ste spremni da se malo potrudite, možete obezbediti sebi malo raskoši i osamljenosti ako namestite baldahin iznad kreveta.

Kada:

Čitanje u kadi je najbolji način da pobegnete iz stvarnog sveta i utonete u fiktivni. Odaberite mirišljavu kupku, so za kupanje ili šumeće kuglice za kadu i napravite sebi spa za čitanje. Nije loše da nabavite i jastuče za kadu i policu na koju možete odložiti knjigu, tablet i sl. Naravno, ne smete izostaviti i gumenu patkicu da vam pravi društvo dok čitate.

Planirajte obroke i pića



Ako čitate knjigu čija se radnja odvija u nekoj stranoj zemlji ili određenom istorisjkom periodu, može vam biti zabavno da uskladite ono što jedete i pijete sa onim što čitate. To je odlična prilika da probate neko zanimljivo novo jelo ili piće.

Hrana:

Nemojte prekidati čitanje da biste kuvali. Pripremite sva jela unapred, pa ih samo podgrevajte. Možete i poručiti hranu na kučnu adresu da se malo počastite. Za najpredanije čitače, grickalice i hrana koja se može jesti prstima je pravi izbor jer ne moraju da prave pauze da bi jeli.

Piće:

Napravite zalihu toplih naptaka! Nađete mirišljave biljne čajeve ili aromatizovanu kafu i toplu čokoladu. Ako volite slatko, ne zaboravite da pri ruci imate i keks i šlag. Ledeni čaj je odlična opcija za toplije dane. Uveče vam može prijati čaša dobrog vina, uz prigušena svetla i opuštajuće štivo.

Rešite se smetnji



Nemoguće je u potpunosti izbeći da nas nešto ometa, posebno ako su u pitanju zaduženja ili obaveze koje mogu da iskrsnu. Međutim, možemo se organizovati tako da nas prekidaju samo hitne situacije.

Ako živite sami – sjajno! U suprotnom, morati pažljivo planirati kako biste imali prostor samo za sebe. Ako živite sa cimerima, najverovatnije ćete svoje odmaralište morati da ograničite na svoju sobu.

Promenite podešavanja na mobilnom telefonu. Iako ste uspeli da se osamite, ipak bi trebalo da budete dostupni drugima. Međutim, nema potrebe da vas prekida bilo šta što nije hitno. Možete podesiti telefon tako da primate pozive samo od ljudi sa kojima najčešće razgovarate ili od članova porodice. Njima recite da ste dosptupni, ali da vas ne uznemiravaju ako nije u pitanju nešto važno!

Bonus

Organizujte čitalački pižama parti u svom odmaralištu! Pozovite nekoliko prijatelja, nabavite malo više hrane i napravite zabavnu ali tihu čitalačku žurku. Uživajte zajedno u tišini dok istražujete različite svetove, ili možete čak čitati isti naslov. Nparavite pauzu za jelo i diskusiju o knjigama, ali samo pazite da bude bez spojlera!

Autor: Lindzi Vulard
Izvor: fairlightbooks.co.uk
Prevod: Sonja Laštro


Podelite na društvenim mrežama:

vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.