Laguna - Bukmarker - Najromantičnije knjige svih vremena - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Najromantičnije knjige svih vremena

Ako volite da se šćućurite uz partnera dok gledate romantičan film, treba da znate da postoji nešto bolje od toga – kada to isto radite uz ljubavni roman.



Kako tvrdi Udruženje pisaca ljubavnih romana Amerike, ovaj žanr je najprodavaniji u SAD sa prihodima od preko milijardu dolara godišnje i učešćem od preko 35% na tržištu romana.

Iako vlada ubeđenje da su ljubavni romani obične limunade ili erotsko štivo, postoji i mnogo divnih klasičnih dela koja možete slobodno da čitate u javnosti. Leto je savršen period da se prepustimo uživanju u velikim ljubavnim pričama, a portal „The book storm“ je sastavio listu najromantičnijih naslova u koje je uvrstio i klasike svetske književnosti i savremene ljubavne romane koji godinama osvajaju srca čitalaca.

Na listi se nalazi 40 naslova od kojih je izdavačka kuća Laguna objavila sledeće:

1. „Svetlost koju smo izgubili“ Džil Santopolo

Ovaj predivni roman postavlja veliko pitanje: možemo li ikada da prebolimo svoju prvu ljubav? Uprkos godinama, kontinentima i nizu tragičnih događaja koji ih neprestano razdavajaju, ljubav između glavnih junaka Lusi i Gejba ne bledi. Dirljiva priča za koju vam savetujemo da spremite maramice... mnogo njih!

2. „Kradljivica knjiga“ Markus Zusak

Čak i čitaoci koji izbegavaju istorijske romane zaljubiće se u „Kradljivicu knjiga“. Iako glavni junaci ove priče održavaju platonsku vezu kroz roman – smešten u nacističku Nemačku – postoji romantična podstruja koja teče kroz njihovo prijateljstvo i ima snagu da otopi i najhladnija srca.

3. „Trn u grudima“ Kolin Mekalou

Jedan od najpopularnijih ljubavnih romana svih vremena koji je prodat u preko 33 miliona primeraka, a za to postoji i te kako dobar razlog. Ovo maestralno napisano delo je više od ljubavnog romana. Čak i oni koji izbegavaju romanse će biti oduševljeni ovom porodičnom sagom.

4. „Beležnica“ Nikolas Sparks

Naravno da je skoro svako pogledao divni film u kome su Rajan Gosling i Rejčel Mekadams oživeli glavne junake, ali debitantski roman Nikolasa Sparksa je delo koje svako treba da pročita – čak i oni koji su film gledali više puta. Jedna od najlepših ljubavnih priča napisanih u savremeno doba.

5. „Veliki Getsbi“ F. Skot Ficdžerald

Tragična romansa između Getsbija i Dejzi je jedna od najtužnijih koje su se ikada pojavile na stranicama neke knjige. A čak i ako ne čitate ovaj roman – naširoko priznat kao arhetip velikog američkog romana – zbog ljubavne priče, čitajte ga zbog Ficdžeraldove neverovatne proze.

6. „Vremeplovčeva žena“ Odri Nifeneger

Iako na prvi pogled ovo sjajno delo Odri Nifeneger deluje kao priča o uticaju putovanja kroz vreme na odnos ljudi, zapravo nam daje odgovor na pitanje kojim se mnogo romana pre njega bavilo: Šta je zaista vredno čekanja?

7. „Jedan dan“ Dejvid Nikols

Roman koji nam prikazuje isti datum svake godine tokom dve decenije života glavnih junaka dok ispituje njihovu ljubav, žudnju i gubitke. Budite spremni za mnogo gorkih suza pre nego što se upustite u ovu nezaboravnu priču.

Pored ovih naslova, još nekoliko sa liste je prevedeno na naš jezik i možete ih pronaći na sajtu www.delfi.rs ili u Delfi knjižarama: „Ljubav u doba kolere“ Gabrijel Garsija Markes, „Gordost i predrasuda“ Džejn Ostin, „Ana Karenjina“ Lav Tolstoj, „Velika očekivanja“ Čarls Dikens, „Džejn Ejr“ Šarlot Bronte, „Krive su zvezde“ Džon Grin, „Dok nisam srela tebe“ Džodžo Mojes, „I sunce je zvezda“ Nikola Jun, „Ostaci dana“ Kazuo Išiguro, „Eleonora i Park“ Rejnbou Rauel, „Norveška šuma“ Haruki Murakami i „Zovi me svojim imenom“ Andre Asiman.

Izvor: thebookstormsite.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
 dunav magična reka u prodaji od 1 aprila laguna knjige „Dunav: Magična reka“ u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
U živopisnoj knjizi, bogatoj ilustracijama, „Dunav: Magična reka“, zaroni sa najvećom rečnom ribom morunom i pusti da te priča nosi. Otkrij kakve sve tajne krije druga najduža reka u Evropi. Na zan...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.