Laguna - Bukmarker - Milan Panić – Balkanski prorok - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Milan Panić – Balkanski prorok

Promocija knjige „Balkanski prorok“ o Milanu Paniću, dvojice uvaženih ruskih novinara Sergeja Grizunova i Genadija Sisojeva privukla je u petak, 3. juna, veliki broj novinara i gostiju u SKC. Prvi put posle 7 godina Milan Panić je boravio u Beogradu kako bi promovisao knjigu u izdanju Lagune, a u kojoj je glavni junak.

Autori knjige Grizunov i Sisojev dugo su izveštvali sa Balkana i svojom prvom zajedničkom knjigom na nov način osvetljavaju političko delovanje Milana Panića u vreme jugoslovenskih sukoba i izolacije Srbije 90-ih godina prošlog veka.



Grizunov je na predstavljanju knjige rekao da su Panićevo delo i ideje bile posvećene pobedi nad glavnim zlom na Balkanu, nacionalizmom. Sisojev je rekao da je Milan Panić, po dolasku u Beograd 1992, odmah izazvao dileme u javnosti. Jedni su, kako je rekao, mislili da je došao da spase Miloševića, dok su drugi smatrali da je došao da spase zemlju od sankcija i rata.
Sisojev je rekao da je Panić u srpsku politiku doneo nov stil koji podrazumeva iskrenost kao jedini pravi pristup rešavanju problema.

Direktor izdavačke kuće Laguna, Dejan Papić, rekao je da je nosio značku Milana Panića na majici 90-tih godina i da mu je izuzetno drago što je u prilici da objavi knjigu o njemu. Papić je takođe istakao da su ga tadašnji istupi Panića u javnosti i njegovi stavovi o preduzimljivosti, inicijativi i uopšte o ekonomiji podstakli da otpočne svoju priču zvanu Laguna.

Milan Panić je u svom maniru iskrenog sagovornika rekao da u svetu ima mnogo uspešnih Srba i da je mislio da to može da se napravi i u Jugoslaviji. Međutim, kako je Panić rekao, Srbi umeju da od malog problema naprave veliki, samo da bi imali velike probleme za rešavanje.

Panić je dodao i da nacionalizam koji je tad propagiran nije bio pravi nacionalizam, navodeći da su pravi nacionalizam Novak Ðoković, srpska kultura, nauka, hrana, umetnost i druge vrednosti. Prema Panićevim rečima, komunistički sistem je bio pravi problem, a on je, prema njegovoj oceni, u velikoj meri opstao i danas.

Kao glavni kritičar knjige „Balkanski prorork“, na promociji je govorio i Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove koji je istakao da je za njega Milan Panić srpski Atataurk i da će svoj primerak knjige da preimenuje u Srpski de Gol.

Glavni junak knjige „Balkanski prorork“, Milan Panić, imao je jedinstvenu sudbinu: bio je pripadnik antifašističkog pokreta kao dečak krajem Drugog svetskog rata, zatim kao biciklista  pobednik mnogih međunarodnih takmičenja, iselio se u Ameriku i postao ugledan poslovni čovek u svetskim razmerama, najzad premijer Jugoslavije na početku i inicijator okupljanja opozicije na kraju Miloševićeve diktature.

I danas Milan Panić igra važnu ulogu ne samo u svojoj domovini, nego i u SAD, Rusiji i Kini. U knjizi su po prvi put iznesene neke pojedinosti njegovog političkog delovanja koje je uticalo na svetsku politiku.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.