Laguna - Bukmarker - Milan Bjekić: Bez tajni u ordinaciji venerologa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Milan Bjekić: Bez tajni u ordinaciji venerologa

Zablude, koje prate većinu polno prenosivih infekcija, ali i nepotreban strah i stid od specijaliste, koji leči kožno-venerična oboljenja, primarijus dr medicinskih nauka Milan Bjekić, načelnik Službe i savetovališta za polne bolesti Zavoda za javno zdravlje Beograda, prikazao je na jedinstven način.
 
U knjizi „Zapisi jednog venerologa“ o tome govori uz dozu humora, uz mnogo korisnih medicinskih saveta.

– Odavno već beležim crtice iz ordinacije i pretvaram ih u priče, ali u poslednje dve decenije mnogo toga se promenilo. Mladi ranije stupaju u seksualne odnose, već sa 16 godina. Povećana je upotreba psihoaktivnih supstanci koje utiču na rizično seksualno ponašanje, internet je omogućio lakše upoznavanje i stupanje u seksualne odnose, sifilis se vratio „na velika vrata“. Povećao se i broj osoba koje žive sa HIV-om, zapažanje je ovog lekara.
 
Zdravlje važnije od stida

U karijeri dugoj više od četvrt veka kroz ordinaciju dr Bjekića prošlo je više od 200.000 pacijenata. I više nego dovoljno za 75 priča zasnovanih na istinitim događajima. Svaku priču prati poučna poruka, sa konkretnim savetima za čuvanje reproduktivnog, pa tako i opšteg zdravlja.

On primećuje da se, nažalost, nivo zdravstvenog obrazovanja nije povećao. Doktor Bjekić je duhovito pokušao da ukaže na ozbiljne zdravstvene probleme, ali i da svakoga natera na razmišljanje. Želeo je da u moru predrasuda i zabluda u vezi sa polnim bolestima ponudi jasne odgovore i objašnjenja mladima i đacima, bar dok u našim školama ne zaživi seksualno obrazovanje.

Upravo jedan od najvećih tabua je sam odlazak kod venerologa. Kada krenu u ordinacije onkologa ili psihijatara naši građani više ne strahuju od onoga „šta će komšiluk da kaže“, ali se zato i dalje na vrata venerologa kuca – u najstrožoj tajnosti.

– Pacijent uvek na umu mora da ima da je zdravlje najvažnije i to je najbolji način da se prevaziđe stid. Mora da bude otvoren prema lekaru jer jedino tako može da dobije odgovarajuću pomoć. Često je starijim ženama neprijatno da se skinu kad dođu na pregled kod lekara – muškarca. Pojasnim im da je pregled uobičajena procedura i da je to naš svakodnevni posao. Niko ne voli da odlazi kod lekara. Kod venerologa se ponekad moraju otkriti najintimniji detalji te poseta izaziva još veću nelagodu, kaže za Magazin dr Bjekić.
 
Lečenje oba partnera
 
U mnogim slučajevima polnoprenosivih infekcija moraju da budu lečeni i partneri, čak i ako nemaju nikakve tegobe. Tu nastaje problem: kako supruzi, mužu, dečku, devojci reći da ima neku bakteriju, koja se prenosi seksualnim putem. Jer to ujedno znači da je bilo prevare. Tako u priči „Istina“ naš sagovornik navodi zapažanje da većina muškaraca zna da je „švrljala“ pa ne tragaju za poreklom infekcije, već traže bezbolan način da to saopšte trenutnoj partnerki ili partneru.
 
Pitamo ga zato da li u ordinacijama venerologa pacijenti lažu?

– Ne bih mogao tako da kažem, ali često izbegavaju istinu zbog osetljivosti tema vezanih za seksualno ponašanje. Ne žele da otkriju identitet partnera od koga su dobili infekciju, a neretko kažu da nisu ni imali nikakav seksualni odnos, iako su znaci polne infekcije očigledni.

I svi se mogu zaraziti: i tinejdžer od 14 godina, koliko je imao najmlađi pacijent našeg sagovornika, zaražen gonorejom kome je otac platio devojku za prvi put, do penzionera koji je istu infekciju dobio uz kiriju od podstanarke.
 
Beli luk ne pomaže
 
Uz svu ozbiljnost pregleda, postavljanja dijagnoze, praćenja toka lečenja i edukacije pacijenata, doktori ove specijalnosti se svakodnevno suočavaju i sa situacijama koje mogu da budu označene kategorijom „crni humor“. Kako se ne nasmejati, na primer, na problem muškarca koji, zbog sramote i toga što ga svi znaju u malom mestu, nije redovno kupovao kondome pa je jedan koristio više puta i zbog toga stigao u ordinaciju. Dvojica pacijenata, zagovornika teorije svemoći belog luka, na kraju su morala da otvore karton kod dr Bjekića, prvi – jer je bezuspešno kondilome mazao ovom začinskom biljkom, dok je drugi pribegao radikalnijem lečenju – čen belog luka gurnuo u spoljni deo uretre.
 
Autor: Andrijana Cvetićanin
Izvor: Politika ‒ nedeljni dodatak Magazin


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.