Laguna - Bukmarker - Mesto žene u surovom muškom svetu – Predstavljeno književno delo Kamij Lorans u okviru „Desetih Molijerovih dana“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Mesto žene u surovom muškom svetu – Predstavljeno književno delo Kamij Lorans u okviru „Desetih Molijerovih dana“

Sinoć je u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu održano svojevrsno književno veče posvećeno francuskoj spisateljici Kamij Lorans.

Ovaj književni susret na žalost ostao je bez prisustva književnice, autora romana koji su predstavljeni publici, ali to nije umanjilo interesovanje publike koja je živo učestvovala u razgovoru sa prezenterima knjiga, književnikom Dejanom Stojiljkovićem, profesorom francuske književnosti na Filozofskom Fakultetu u Nišu Nikolom Bjelićem, direktorkom Fransuskog instituta u Nišu Marion Vijon i Valerijom Vojnović iz niškog Francuskog instituta.

Susretu je prisustvovala Paskal Delpeš nekadašnja direktorka Francuskog instituta u Srbiji koja je inicirala „Molijerove dane“ u Srbiji.

Ovaj susret sa francuskom književnošću organizovao je Francuski institut u Srbiji  u okviru „Desetih Molijerovih dana“ posvećenih Francuskoj i frankofonoj književnosti. Ceo program koji se organizuje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu odvija se pod sloganom KNjIŽENSTVENOST, što i ne čudi jer su u žiži rasprava bili romani žena spisateljica, (pa i sama reč ŽENSTVENOST u jezičkoj konstrukciji) opravdana je takozvanim ženskim pismom, ženskim posmatranjem savremenog doba i odnosa sa muškarcima, ali i sa svetom u okruženju, kao i njihovom odnosu prema pisanju i književnom nasleđu.

Srpski pisac Dejan Stojiljković, iako je po svojim delima i interesovanjima potpuno različit od Kamij Lorans dao je „svoju sliku“ romana koji govori „o mestu žene u surovom muškom svetu“. Diskurs je stavio na tragediju naše otuđenosti u savremenoj vitruelnoj kvazi komunikaciji i na ljubav u okvirima savremenost,i koja podrazumeva digitalizaciju i otuđenost, virtuelnost čak i u muško – ženskim relacijama i u najtananijim osećanjima kakava je ljubav.

„Muškarac za ženu je njena propast“, citirao je Dejan Stojiljković kada je govorio o  knjizi i izrekao svoj sud da se u ovoj knjizi ne radi o feminističkom pristupu i ženskom pismu.

Dejan Stojiljković je kazao da ga je glavna junakinja podsetila na tragične junakinje srpske književosti, kada nije bilo ni struje a kamoli internet. Uporedio je sa Petrijom iz „Petrijinog venca“ kao i žena mučenica iz proze Živojina Pavlovića, Ive Andrića. U pustinji virtualnog sveta komunikacija i „rađanje ljubavi“ među osobama koje kao takve ne postoje, nego postoje njihovi lažni profili u stvari su vapaj, očaj, nešto što nimalo nije bezazleno.

Kamij Lorans je objavila 11 romana, dobitnik je nagrada Femina i Renodo gimnazijalaca u 2000. godini. Diplomirala je savremenu književnost, predavala u Ruenu, a potom u Maroku. Danas predaje na Institutu političkih nauka u Parizu.
Uporedo sa pisanjem, Kamij Lorans veliku pažnju posvećuje „živoj materiji tekstova“. Pokušava da razazna, kroz zanimljive pristupe, skriveno lice reči, ono koje se otkriva iza njihovog značenja.

Autor je eseja o ulozi žena u umetnosti, o tabuizaciji žene u kolektivno nesvesnom i u umetničkim delima. Kamij Lorans redovno objavljuje hronike u prestižnim novinama – „L’Humanité, Le Monde, Libération“. Njeni romani prevedeni su na tridesetak jezika. Član je žirija za književnu nagradu Femina.
 
Organizator „X Molijerovih dana“ u Nišu je Francuski institut u Srbiji – Niš u saradnji sa Izdavačkom kućom „Laguna“ iz Beograda, Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“ i Filozofskim fakultetom iz Niša.

Izvor: slovojuga.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.