Laguna - Bukmarker - Marsel Prust uhvaćen za trenutak na filmu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Marsel Prust uhvaćen za trenutak na filmu

Ovo je prvi poznati snimak slavnog pisca.



Za ovaj film se misli da sadrži jedini poznati snimak Marsela Prusta, francuskog pisca najpoznatijeg po svom remek-delu „U traganju za izgubljenim vremenom“. Snimak je napravljen 1904. godine na venčanju Elein Grefuil, ćerke jednog od najboljih Prustovih prijatelja. Gledajte kako par prolazi i negde posle 35 sekundi, među licima koja idu za njima, pojavljuje se on – čovek u polucilindru i svetlosivom odelu.



Ovaj snimak je u arhivi Kanadskog nacionalnog filmskog centra našao Žan Pjer Siroj Trahan, profesor na univerzitetu Laval u Kvebeku. Nemoguće je zasigurno znati da li je osoba u sivom odelu Prust, ali stručnjaci su uzbuđeni tom mogućnošću. Poznato je da je pisac u tom periodu svog života voleo da nosi kombinaciju sivog odela i polucilindra, a oblik lica čoveka na snimku odgovara Prustovim slikama.

Takođe je i verovatno da bi prisustvovao tom venčanju. Mladina majka, Grofica Grefuil bila je dovoljno bliska Prustu da ga inspiriše da po njoj napiše jedan lik iz njegovih knjiga.

„Ne postoji neoborivi dokaz da je to zaista Prust“, rekao je jedan stručnjak Gardijanu. „Ali, u svakom slučaju, to je vredan dokument o svetu iz romana „U traganju za izgubljenim vremenom““.

Izvor: atlasobscura.com
Prevod: Vladimir Martinović


Podelite na društvenim mrežama:

selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.