Laguna - Bukmarker - Lusinda Rajli, autorka bestselera „Kuća orhideja“ gost Beograda - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Lusinda Rajli, autorka bestselera „Kuća orhideja“ gost Beograda

Ljubitelji istorijskih romansi i egzotičnog Bliskog istoka zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna, koja je objavila međunarodni bestseler „Kuća orhideja“, mogu da uživaju u ovoj prelepoj knjizi Lusinde Rajli, koja od juče gostuje u Beogradu. Ljubavna priča smeštena u ratom rastrzanoj Evropi i egzotičnom Tajlandu već je postala svetski hit, jer je samo u Nemačkoj, ovaj roman prodat u više od 600.000 primeraka. Američka premijera knjige očekuje se u februaru 2012. godine.



Roman je prvenac irske autorke, koja je danas u Delfi knjižari u SKC-u, predstavljajući svoju knjigu rekla da nije očekivala ovoliki uspeh i da je samo želela da napiše knjigu koju bi volela da pročita.

„Ovo je knjiga o dobroti ljudske prirode, praštanju i iskupljenju“, rekla je autorka.

Junakinja romana, pijanistkinja Džulija Forester vraća se, posle porodične tragedije, na imanje Vorton park gde sa harizmatičnim Kitom Krofordom pronalazi stari dnevnik i saznaje tajnu o Oliviji i Hariju Krofordu čiji je brak razdvojio Drugi svetski rat i čije posledice dotiču i samu Džuliju.



Rajlijeva je navela da je inspiraciju za roman našla na Tajlandu koji je često posećivala jer joj je otac tamo živeo, a sada i poseduje kuću na jednom ostrvu u toj zemlji.

„Bila sam sa suprugom na Tajlandu i posvađali smo se i ja sam izašla na balkon, videla orhideje i pomislila kako je zanimljivo što jedan takav cvet raste svuda po Bliskom istoku, a istovremeno može da opstane i u vašoj hladnoj kući“, ispričala je autorka anegdotu vezanu za nastanak svog romana.

Svetski kritičari roman Rajlijeve nazivaju mešavinom „Madam Baterflaj“ i britanske televizijske serije „Downtown Abbey“ koja se bavi životima jedne aristorkatske porodice koja živi na jednom fiktivnom imanju.



Govoreći o svom romanu ali i popularnosti istorijske fikcije, Rajlijeva je ocenila da se u proteklih desetak godina u svetu pojavio novi trend pisanja o prošlosti.

„To je verovatno zato što je svet u ekonomskoj krizi i zato se ljudi okreću prošlosti u potrazi za nekim vrednostima koje su izgubljene u ovom materijalističkom svetu“, rekla je ona.



„Moje heroine su na putovanju tokom koga otkrivaju svoju i prošlost svoje porodice i ona im pomaže da sagledaju pravi značaj svog života i možda ga više i cene“, dodala je Lusinda Rajli.

Kada je reč o budućim planovima, Rajlijeva je rekla da bi volela da njena knjiga bude adaptirana za film ali da nad time nema kontrolu i najavila je rad na svojoj četvrtoj knjizi.

Lusinda Rajli inače nije prvi put u Beogradu. Pozdravivši okupljene ona se prisetila svog prvog dolaska u Beograd pre 20-tak godina kada je u svitanje, dolazeći vozom, „videla jedan veličanstven grad“.

„I sada kada sam sletela avionom u Beograd nešto mi je kliknulo u glavi i možda ću se za dve-tri godine vratiti ovde sa romanom o ovom gradu“, rekla je Lusinda Rajli.

„Volela bih da napišem ličnu priču o Beogradu i ljudima koji žive ovde.“ - zaključila je autorka.

Lusinda Rajli će u petak 9. decembra 2011. godine, od 18 sati, u Delfi knjižari u SKC-u, potpisivati svoju knjigu.
 


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.