Laguna - Bukmarker - Kultura kafea: najbolja mesta za čitanje - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kultura kafea: najbolja mesta za čitanje

Zaboravite na plaže, čitanje na odmoru je najbolje za lepim stolom sa dobrim pogledom i mnogo kafe i kolača u blizini. Nikada nisam bio jedan od onih koji vole da čitaju na plaži. Umesto toga postavite me u zaklonjeni ugao, dajte mi dobru kafu i knjigu po mom izboru. Ako je to mesto idealno da mogu sa stranica knjige da podignem pogled na ljude i osmotrim ih kada to poželim... pa, dovoljno je da to kažem i sve je jasno.



Kao što je izbor knjige koju ćete poneti sa sobom važan, jednako je bitno i odabrati dobro mesto za čitanje. Pretpostavljam da svako od nas ima kriterijume po kojima određuje koji kafić je dobar (osim naravno dobre kafe), ali mi današnji sveprisutni kafići u sklopu knjižara veoma brzo se prepune. Zato zaboravite na kafiće koji su unutra i ponesite knjigu na neko predivno mesto. Evo mojih omiljenih mesta za čitanje u Evropi:

Porto – kafe „Mažestik“ je veoma dobro poznat kafić u gradu – stara ogledala i velike kožne sofe, konobari u belim uniformama. Pravi dragulj.



Bilo koji kafić u četvrti Abes u Parizu – Trg Monmartr, koji se nalazi udesno od Crkve Svetog Srca – i u srcu teritorije po kojoj krstari Ameli Pulen. A kada smo u Francuskoj, tu su i predivni kafei na glavnom bulevaru univerzitetskog centra Eks-an-Provans – nekoliko Remboovih stihova i dva-tri pastisa i odoste u neke druge predele…



Rim – predivni trg Pijaca Navona je prepun odličnih kafića, ali još bolji i više orijentisan ka knjigama (sa šarmantnim nezavisnim prodavcem knjiga na trgu) je „Kampo di Fjori“. Sa pregršt kafića i barova, ovo mesto je veoma popularno i nije baš tiho da se na njemu čita u miru.

Foto: Myrabella

Prag – kafe „Slavija“, koji je renoviran za vreme Vaclava Havela, je očaravajuće mesto sa ogromnim prozorima koji pružaju neverovatan pogled na gradske tramvaje, operu i reku što je sjajan način da skrenete pažnju sa teških poglavlja. Pogled na zamak pak pruža savršen okvir za duboka promišljanja.

Foto: paula soler-moya via Flickr

Beč – moje prvo iskustvo sa kafićima je došlo tokom hladne zimske posete Beču – iza ogromnih vrata poslužen sam najukusnijom kafom, čokoladnom tortom i hladnom vodom. Nažalost, nikako ne mogu da se setim kako se ovo sjajno mesto zvalo, ali s obzirom na to da su Austrijanci izmislili koncept klasičnih kafića, verujem da postoji mnogo jednako divnih mesta u Beču koje možete isprobati.



London – od srca preporučujem kafić na najvišem spratu Voterstona kao pravu oazu (u retkim prilikama kada nije zatvorena zbog promocije neke knjige). Pomalo je skup, ali pruža savršen pogled na London. Tu je, takođe, i udobni „Skutervorks“ u južnom delu Londona u ulici Lover Marš – možda deluje da ne mogu da se odluče da li su kafić ili prodavnica skutera, ali imaju odličan kapućino i to mesto je nekako kao stvoreno za čitanje.



Izvor: theguardian.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
delfi kutak je pročitao malo drugačiji hepiend  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“
07.05.2024.
Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba. A još više sam zak...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.