Laguna - Bukmarker - Kristalna kugla koja proriče bestselere? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kristalna kugla koja proriče bestselere?

Šta ako bi vam neki prorok mogao reći da li će vaš rukopis postati bestseler? Da ste izdavač, zaposlili biste tog proroka, zar ne?



Tokom godina, izdavačke kuće, urednici i izdavači morali su da donose odluke o kupovini ili odbacivanju knjiga na osnovu iskustva i osećaja.

Dobro došli u doba velikih podataka.

Prema članku iz britanskog Telegrafa, istraživači sa Univerziteta Stoni Bruk, koristili su računare za analizu stilova pisanja i sa 84% tačnosti mogli su predvideti da li će knjiga biti uspešna.

Posle toga, Džodi Arčer i Metju L. Džokers napisali su „The Bestseller Code“, knjigu o njihovom algoritmu („bestselerometar“) koji analizira karakter, zaplet, mesto, stil i temu kako bi da što preciznije predviđanje. Prema članku sa BBC Culture, ovaj algoritam sa čudnim nazivom je vrlo tačan.

Nedavno sam pročitao članak u BuiltinAustinu o kompaniji u Ostinu, u Teksasu, pod nazivom AUTHORS.me, koja je razvila sopstveni algoritam StoriFit, koji plasiraju na tržište izdavačima.

Ovi algoritmi analiziraju ogromne količine podataka – hiljade romana – i vrše statističke analize. Nakon što su dobili podatke da li je roman bio uspešan ili neuspešan, algoritam „uči“, ili bar razvija pravila, kako bi razlikovao bestselere od knjiga koje se ne bi prodavale. Zatim taj algoritam primenjuje na neobjavljene rukopise i pravi realna predviđanje. Kao kristalna kugla za romane.

Može li to dovesti do toga da u budućnosti izdavači odbiju vaš rukopis, jer njihov algoritam kaže da se neće prodavati? Ili će možda autori uređivati svoje rukopise, kako bi ih algoritmi ocenili kao uspešne? Može li se pisanje i objavljivanje romana svesti na igru brojeva?

Još uvek, izgleda da ne može... Algoritam Univerziteta Stoni Bruk borio se da predvidi uspeh knjiga u jednom žanru – istorijska fikcija. Takođe, njihov algoritam „predvideo“ je Hemingvejev roman „Starac i more“ kao lošu knjigu. Arčerin i Džokersov bestselerometar roman „Služavke“ autorke Ketrin Stoker ocenio je kao ništa specijalno. Zatim, roman koji je postigao najviši rezultat u njihovom algoritmu („The Circle“ Dejvida Egersa) bio je komercijalni promašaj.

Svakako da će se ti veštački inteligentni sistemi poboljšati i postati precizniji narednih godina. Prepoznaće način na koji se menjaju ukusi čitalačke javnosti. Možda algoritmi nikada neće biti 100% tačni, a neke knjige koje odbace biće uspešne, i obrnuto. Autori s vremena na vreme pokušaju nešto novo, i to se dobro proda, uprkos tome što odskače od norme. Na kraju krajeva, sve su to romani.

Pošto izdavači sve više koriste alate koji predviđaju uspeh romana, a autori počinju da koriste slične alate za poboljšavanje svojih rukopisa, kako bi postigli što bolji uspeh na tržištu, da li to znači da će se celokupan način pisanja romana poboljšati? Da li će to dovesti do porasta čitalačke publike, da li će knjige ponovo početi da se kupuju?

Nadam se. U međuvremenu, moj novi algoritam je upravo završio analizu svih mojih prethodnih postova na blogu i tvrdi da postoji 99% verovatnoće da ću ovaj završiti potpisivanjem.

Autor: Stiven R. Sauthard
Izvor: stevenrsouthard.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.