Laguna - Bukmarker - Koronavirus podstakao usluge dostavljanja knjiga - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Koronavirus podstakao usluge dostavljanja knjiga

Knjižare u Pekingu, boreći se za opstanak usred epidemije koronavirusa, udružuju se s popularnom aplikacijom za dostavu hrane, koja će pomoći da knjige dođu u ruke čitalaca.



Inicijativa, koju su pokrenule kompanija za dostavu hrane Meituan Dianping i opštinska vlada Pekinga, imaće prvu seriju od 72 knjižare.

„Zbog epidemije, 80% knjižara je zatvoreno“, izjavilo je odeljenje za javno poslovanje Opštinskog odbora Pekinga za lokalne medije. „Iako mnogi od njih pokušavaju da pokrenu mrežne programe kako bi zadržali kupce, to ne donosi znatan prihod prodavnicama... kompanije žele da vlada koordinira više resursa i platformi kako bi im pomogla.“

Knjižare u Pekingu neće morati da plaćaju naknadu da bi se pridružile programu, navodi Pekinško odeljenje za javno poslovanje.

Korisnici će moći da kupe knjige na Meituanu „već sledeće nedelje“, navodi se u saopštenju kompanije.

Koronavirus teško je pogodio knjižare u glavnom gradu Kine. Oko 60% od 248 prodavnica u Pekingu izjavilo je da očekuju da će njihovi prihodi na godišnjem nivou pasti više od 50%, dok je samo 48% reklo da su im novčani prihodi koje imaju dovoljni za rad od jednog do tri meseca, navodi se u izveštaju agencije Pekinškog instituta za inovacije i komunikacije u kulturi.

Sa manjim brojem kupaca u prodavnicama, cenama zakupa lokala i plata koje moraju da isplate radnicima, sve više knjižara traži način da poveća prodaju. Među ljudima koji su intervjuisani od strane Pekinškog instituta za inovacije i komunikaciju u kulturi, 21,8% reklo je da sada prodaje knjige samo putem interneta, 48% je pokušalo oglašavanje na platformama društvenih medija poput WeChata i Weiboa, dok 16,9% knjige promoviše o na video-platformama poput Douyina i Kuaishoua.

Početkom marta meseca, lanac knjižara, sa sedištem u Pekingu, OWSpace, koji 15 godina prodaje knjige i pića, apelovao je na lojalne kupce, na svom WeChat profilu, da uplate članarinu od 50 do 8.000 jena, kako bi im novčano pomogli.

Od njihove četiri fizičke prodavnice u Kini, je jedna otvorena, i to u Pekingu, a zarada je samo 10% od onoga što su zarađivali pre nego što se virus proširio.

U Pekingu je pokrenut niz mera za pomoć knjižarama, uključujući subvencioniranje najamnine, nagrađivanje prodavnica koje ostaju otvorene tokom epidemije i ohrabrivanje knjižara da prošire svoje kanale prodaje na društvenim mrežama.

Vu je rekao da je, otkako je OWSpace objavio žalbeno pismo, ponovo otvorio drugu prodavnicu u Hangdžou, u istočnoj provinciji Džeđang, a saobraćaj u obe prodavnice se „postepeno vraća na nešto manje od 50% normalnog prometa (pre izbijanja)“.

OWSpace takođe tri puta nedeljno snima prenose uživo na Taobaou, kako bi predstavili knjige, podstakli gledaoce da cene literaturu i prodaju ostale proizvode iz prodavnice. „Čitaoci su prilično uzbuđeni zbog toga. Skoro 10.000 ljudi je gledalo naš poslednji prenos uživo“, rekao je Vu.
 
Izvor: abacusnews.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.