Laguna - Bukmarker - Koliko se ovakvih knjiga nalazi na vašim policama? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Koliko se ovakvih knjiga nalazi na vašim policama?

Jeste li ikada detaljno pregledali svoje police sa knjigama? One mogu zaista mnogo toga da kažu o tome kakva ste osoba. Na primer, da li ste organizovani ili ne, koliko se prašine sleglo na njima; mogu da ukažu na to koji tip osobe ste na osnovu vrste knjiga na policama, da li možete da kontrolišete poriv za kupovinom knjiga na osnovu količine knjiga na policama i po samom broju polica...



Šta polica zapravo govori o vama? Pogledajte je dobro i uporedite sa našom listom najčešćih tipova knjiga koje se mogu naći na policama:

1. Knjige zbog kojih delujete pametno: Tu je i taj primerak „Pobunjenog Atlasa“ na vašoj polici. Znate da knjiga navodi na razmišljanje i menja život, ali font je toliko sitan, zar ne? I ima preko 500 stranica nekog govora? Ali zar ne izgleda moćno na polici vaše kancelarije?

2. Knjige koje ni mrtvi ne biste čitali u javnosti: To su čuvena „grešna zadovoljstva“ poput „Sumraka“ ili „Pedeset nijansi – siva“. Znate da postoje bolje knjige, ali iz nekog razloga niste mogli da odolite.

3. Knjige koje posedujete jer osećate obavezu: Najčešće su to klasici, ali ne uvek. Možda ste neke od njih kupili jer ne verujete svojim čitalačkim navikama i mislite da svi „ozbiljni“ čitaoci imaju baš ove knjige iako vas ni najmanje ne zanimaju. Ili ste možda nekada zaista želeli da ih pročitate, ali ste shvatili da nisu za vas i vratili ste se omiljenim ljubavnim romanima. Koji god da je razlog, ove knjige sada imaju savršene rikne i skupljaju prašinu na polici, a vi se nadate da vas niko neće pitati da li su vam se dopale.



4. Knjige koje ste kupili zbog filmova: Kupili ste ih nakon gledanja filma jer su „knjige uvek bolje od filmova“. Znate da je to istina i smatrate da bi trebalo da pročitate knjigu, ali je film bio samo „okej“ tako da nikada niste zaista poželeli da pročitate knjigu. Ali zbog same pomisli na to se osećate bolje što ste samo pogledali film.

5. Polovne knjige popularnih pisaca: Pomislili ste da odete u prodavnicu polovnih knjiga i pokušate da pronađete skrivene dragulje među bezbroj naslova popularnih autora poput Džejmsa Patersona, Dina Kunca ili Stivena Kinga. Niste želeli da na kraju izađete praznih ruku pa ste kupili nekoliko naslova jer ste prepoznali ime pisca. Možda ste neke njihove knjige čitali i ranije, ali ste na kraju shvatili da su sve iste.

6. Knjige koje niste čitali od srednje škole: Možda su neke od ovih knjiga ostavile toliki utisak na vas da verujete da bi trebalo da postanu klasici. Tako ste, na primer, osećali pritisak da kupite primerak romana „Ubiti pticu rugalicu“ pa ste se neko vreme pretvarali kako zaista želite da je ponovo pročitate jednog dana, ali budimo iskreni – niste je dotakli otkad je ušla u vaš dom.

7. Knjige koje su čitane toliko puta da im se korice raspadaju: To su vaši omiljeni romani. Knjige bez kojih ne možete da živite. Čitali ste ih toliko puta, neke znate napamet, ali s vremena na vreme ih prelistate samo zarad nostalgije.

8. Knjige kojima ste sudili po korici: Delovale su zanimljivo. Nikada niste čuli za njih, a sadržaj na pozadini vam nije otkrio mnogo toga, ali ste pomislili da su lepe i samim tim, zašto da ih ne kupite?



9. Knjige koje ste „pozajmili“: Znate da ste „pozajmili knjigu“. Niste sigurni da li planirate da je vratite jer je prošlo već 10 godina, pa neće škoditi da prođe još par, zar ne?

10. Knjige koje ste počeli da čitate, ali ih niste završili: Budimo iskreni, neke knjige zaista ne zaslužuju da budu pročitane do kraja. Međutim, kao strastveni čitalac niste mogli da pređete preko nelagode koju stvara nezavršen roman pa ste je ostavili na polici „za svaki slučaj“.

11. Knjige koje ste pročitali, ali biste voleli da niste: Postoje knjige iz prethodne kategorije koje ste pročitali uprkos prvobitno dobroj proceni da ne treba i sada shvatate da je to nekoliko časova vašeg života koji vam neće biti vraćeni. Čuvate ih na policama kao podsetnik da ne morate da se osećate loše zato što neku knjigu ipak niste pročitali do kraja.

12. Knjige koje ste kupili po preporuci prijatelja: Iako ste znali da ta knjiga i nije baš za vas, vaš prijatelj je bio oduševljen njome i molio vas da je pročitate pa ste popustili. Na kraju je možda i bilo prijatno pročitati je, ali svakako vam nije potrebna do kraja života.

13. Dečje knjige koje čuvate za svoju decu: Na primer, ceo serijal o Čarliju Bounu vam zauzima dragoceno mesto na polici, ali niste ni ludilu pomislili da ga se rešite jer će vaša deca jednog dana da ga čitaju i vole.

14. Knjige za koje niste sigurni odakle vam, ali ne možete da ih se rešite: Možda ste je dobili na poklon? Možda je to školska knjiga koja nikada nije našla put do kuće? Niste sigurni kako su neke od ovih knjiga dospele na vašu policu, ali niste ni sigurni šta da radite sa njima sada kada su tu. Razmišljali ste da ih se rešite, ali ne možete sebe na to da naterate jer smatrate da im niste pružili priliku. Osim toga, šta ako neko od vaših prijatelja jednog dana zatraži knjigu nazad?

15. Knjige za koje vam je rečeno da su „jako dobre“, ali ih niste razumeli: Neko vam je rekao da je knjiga toliko inspirativna i dobro napisana da morate da je pročitate. Dobila je stotine nagrada i najbolja je knjiga koju su ljudi oko vas pročitali poslednjih godina. I vi uzmete da je čitate, ali je baš i ne „razumete“. Zbog sramote da to priznate, zadržali ste je na polici u slučaju da jednog dana postanete pametniji i skapirate je.

16. Knjige koje ste kupili zbog čitalačkog kluba: Uglavnom niko ne voli da čita knjige koje preporučuje vaš književni klub, ali ih kupujete svakog meseca kako biste imali izgovor da se okupite sa istomišljenicima i pričate o svemu osim o knjizi.

17. Knjige koje ste kupili jer su ih preporučile poznate ličnosti: Duboko negde znate da ne treba da kupite knjigu koju propoveda sveznajuća Opra ili Hermiona Grejndžer. Ali ih kupujete.

18. Knjige koje imate u dva primerka – za čitanje i za izlaganje: To su naslovi koje čitate iznova i iznova ili ih toliko volite da ne želite da se upropaste. Pa ste naišli na polovno izdanje i pomislili: „Zašto da ne?“ Ili ste prvo kupili izdanje u mekom povezu i nakon čitanja shvatili da vam se toliko dopada da želite da je imate i u tvrdom povezu kako bi ovo drugo mogli da dajete prijateljima da čitaju.

19. Najvažnije od svih – Knjige koje sadrže deo vas u sebi: A to je svaka knjiga koju imate na policama. One koje ste pročitali i one koje još uvek niste. Sve one čuvaju sećanje na trenutke kada ste ih kupili, čitali i razgovarali o njima sa dragim ljudima. U njima su sačuvana osećanja koja ste imali dok ih čitate, suze zbog smrti omiljenog lika, umor koji ste osećali dok ste u tri ujutru jedva uspevali da izdržite do kraja zanimljivog poglavlja... Vaša zbirka knjiga raste zajedno sa vama i teško je oprostiti se od neke knjige jer se time opraštate sa delom sebe. Zato nastavljate da ih skupljate i jednostavno kupujete još polica. Na taj način omogućavate da vaša biblioteka uspomena raste.
 
Izvor: mybookcave.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.