Laguna - Bukmarker - Ko vidi, veruje: doprinos slikovnica savladavanju veštine čitanja - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ko vidi, veruje: doprinos slikovnica savladavanju veštine čitanja

Kada je reč o mladim čitaocima, slikovnice predstavljaju izuzetno važan činilac u savladavanju veštine čitanja. One su obično prvi korak u upoznavanju deteta sa ovim konceptom. U mnogim slučajevima, označavaju i prvi pravi korak u razvijanju govornih sposobnosti. Biblioteke koje svojim korisnicima nude i ovu vrstu knjiga, mogu se pohvaliti da doprinose opštem obogaćivanju rečnika, upoznavanju sa strukturom rečenice i razvoju sposobnosti analize teksta kod čitalačke publike.



Kod roditelja i nastavnika važno je izgraditi svest o prednostima upotrebe slikovnica u najranijoj fazi upoznavanja dece sa čitanjem:

Izgradnja rečnika i razvoj govornih sposobnosti

Prilikom čitanja slikovnica, u školi ili kod kuće, deci se pruža prilika da vežbaju pravilan izgovor dok ih odrasli upoznaju sa novim, interesantnim rečima. Rime i ritam reči u slikovnicama olakšavaju razumevanje teksta, omogućavaju deci da brzo usvajaju nove izraze, a čitanje naglas čine zabavnim. Osim toga, istraživanja pokazuju da višestruko ponavljanje iste priče obogaćuje rečnik za 12%.

Podsticaj vizuelnom razmišljanju

Ilustracije u slikovnicama olakšavaju razumevanje pročitanog sadržaja i pružaju novopečenim čitaocima priliku da analiziraju priču. Ukoliko deca imaju poteškoća sa čitanjem, ilustracije će im pomoći da shvate narativ. Slike pozitivno utiču na razvoj sposobnosti razumevanja teksta.



Podsticaj za učestvovanje

Nastavnici i roditelji mogu iskoristiti slikovnice kako bi decu naveli na razgovor o pročitanoj priči, slikama i rečima. Tako će kod mladih čitalaca izgraditi samopouzdanje i ohrabriti ih da učestvuju u raspravama o onome što su videli na stranicama knjige – sadržaju priče, likovima i događajima.

Jedna od aktivnosti koje se preporučuju u biblioteci ili učionici je da se deca podele na tročlane grupe i da se svakoj grupi da po jedna slikovnica. Zatim se jednom detetu naloži da tekst čita naglas, drugom da se koncentriše na ilustracije (da prstom pokazuje ono što je pročitano), a trećem da ukaže na detalje koje je primetilo u priči, a koji se možda razlikuju od onoga što su drugi čuli.

Zabava

Slikovnice bi trebalo da iskustvo čitanja učine zabavnim. Ako dete prilikom prvog susreta sa knjigom doživi negativno iskustvo i shvati čitanje kao obavezu, moguće je da će ovu aktivnost u budućnosti smatrati poslom a ne zabavom, što će znatno otežati prelazak sa slikovnica na druge knjige.

S obzirom na činjenicu da sve veći broj dece koristi razne vrste mobilnih uređaja, knjige su postale dostupnije nego ikada. Dovoljno je preuzeti ih na tablet, laptop ili pametni telefon. Mnogi programi za čitanje elektronskih knjiga omogućavaju deci da uvećavaju reči i slike, označavaju željene delove teksta, koriste rečnik za otkrivanje značenja novih reči, vrše pretragu unutar teksta ili čak štampaju omiljene stranice.

Kao i sa većinom aktivnosti, za uspeh je važno da deca uživaju u onome što rade. Roditelji i nastavnici bi trebalo da ih podstiču da čitaju ono što ih interesuje, bilo da je reč o grafičkim romanima, stripovima, časopisima ili zbirkama pesama.
 
Izvor: ebsco.com
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

 ja sam heroj 4 kenga hanazave u prodaji od 18 jula laguna knjige „Ja sam heroj 4“ Kenga Hanazave u prodaji od 18. jula
18.07.2024.
Novi i nagrađivani manga serijal Kenga Hanazave u izdanju Lagune, „Ja sam heroj“, vodi nas u bitku protiv pošasti koja preti čitavom čovečanstvu! U četvrtom nastavku bolje ćemo upoznati n...
više
zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.