Laguna - Bukmarker - Knjiški prevarant Filipo Bernardini pošteđen zatvora - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjiški prevarant Filipo Bernardini pošteđen zatvora

Radnik u izdavaštvu koji je želeo da se domogne rukopisa autora kao što su Margaret Atvud i Ijan Makjuan novčano je kažnjen i biće deportovan iz SAD.
 
Foto: Freepik

Čovek koji je ukrao više od 1.000 rukopisa kako bi mogao da bude „jedan od retkih koji će uživati u njima pre svih ostalih“ neće ići u zatvor.
 
Filipo Bernardini, koji je radio kao koordinator za otkup prava, izjasnio se ovog januara u Njujorku krivim po jedinoj tački optužnice za prevaru preko interneta.

Sutkinja Kolin Makman ga je osudila na vreme koje je proveo u pritvoru, što znači da neće ići u zatvor, kako to navodi časopis The Bookseller. Bernardini je pristao da plati 88.000 dolara izdavačkoj kući Penguin Random House za pokriće pravnih naknada i troškova veštačenja.

Bernardini će tri godine biti pod nadzorom i deportovaće ga iz SAD u Veliku Britaniju ili Italiju, gde je odrastao.

Bivši zaposleni izdavačke kuće, koji je radio u britanskom ogranku kompanije Simon&Schuster (koja nije umešana ni u jedan od Bernardinijevih zločina), izjavio je na sudu da je imao „ogromnu želju“ da se oseća kao izdavački profesionalac. Dodao je da nije imao nameru da piratizuje i objavi rukopise kojih se dokopao.

Nakon što je ustanovio na koji način rukopisi kruže među kolegama, napravio je lažnu imejl-adresu i uspeo da do njih dođe.

„Od trenutka kada je moj prvi zahtev bio uspešno ispunjen, sve je postalo opsesija, neki vid kompulsivnog ponašanja“, napisao je u izjavi koja je dostavljena sudu.

Tokom prevare, u kojoj se putem imejlova lažno predstavljao kao neko od agenata ili izdavača, Bernardini je pokušavao da, između ostalih, dođe do rukopisa knjiga Margaret Atvud, Sali Runi i Iana Makjuana.

Agenti FBI-јa su Bernardinija uhapsili u Njujorku u januaru 2022. godine kada je sleteo na aerodrom „Džon F. Kenedi“.

Bernardini je izjavio da je znao da su njegovi postupci bili šokantni, glupi i pogrešni i da je svestan da će zauvek ostati okarakterisan kao zločinac.

Njegova advokatica Dženifer Braun napisala je u svom podnesku da je Bernardini odrastao kao usamljeno, maltretirano, gej dete, u konzervativnom delu Italije i da su mu knjige pružale utehu.

Dodala je i da je „pretrpeo profesionalnu i reputacionu štetu“ zbog svojih postupaka, i da je to što je „izbačen iz izdavačke industrije“ za njega bilo „posebno bolno“ zbog „njegove želje da se oseća kao insajder u izdavaštvu“.

Autor: Sara Šafi
Izvor: theguardian.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.