Laguna - Bukmarker - Knjige premošćuju prepreke u našim životima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjige premošćuju prepreke u našim životima

Kako se odupreti nametnutom pritisku društva koje nas primorava da vodimo apatične živote?



Zaista verujem da smo svi postali rezignirani. Društvo nas je naučilo da treba biti individualista, čak i do granice narcisoidnosti. Ono što nas najviše zanima jeste udobnost, naš lični komfor i zalihe resursa koje su samo nama na raspolaganju.

Kako nam društvo sve više teži individualizmu, tako je sve teže razumeti one koji su razlikuju od nas. A ljudi bi trebalo da se rađaju sa empatijom. Neurolozi su otkrili neurone ogledala (grupa moždanih ćelija koje mogu da „odražavaju“ akcije i emocije drugih ljudi) zahvaljujući kojima možemo da saosećamo sa drugima i da se sa njima povežemo. Ako pretpostavimo da jesmo rođeni sa empatijom, onda apatija mora biti naučen oblik ponašanja i defektno stanje.

Zato je važno da obnovimo tu ljudsku sposobnost razumevanja tuđeg iskustva i razumevanja tuđe životne priče. Empatijom se ne prave pretpostavke, niti se osuđuje. Empatija podstiče potvrdu i saosećajnu komunikaciju. Empatija nas menja, povećava nam kapacitet za ljubav, za oproštaj, za povezivanje i za prihvatanje.

Jedan od načina da se stekne empatija jesu – knjige.

Moramo dati sebi vremena da čitanjem knjiga steknemo širu sliku. Kada usporimo, kako bismo se udubili u knjigu, dajemo sebi priliku da se povežemo sa pričama koje će pospešiti našu sposobnost razumevanja i našu sklonost ka empatiji.

Ono najlepše u saosećajnosti jeste to što više vežbamo te „mišiće za empatiju“, to nam emocionalna inteligencija postaje izraženija. Kako se ta inteligencija poboljšava, tako se mi menjamo iznutra i pruža nam se mogućnost da promenimo svet oko nas.

Koje korake možemo da preduzmemo kako bismo poboljšali lični nivo empatije?

Čitajte knjige i priče najrazličitijih autora, sa najrazličitijim životnim iskustvima i okolnostima u odnosu na vaš život.

Zapišite situacije u kojima biste želeli da drugi saosećaju sa vama. Počnite da pravite razliku između saučešća koje izaziva sažaljenje, i saosećajnosti iz koje proističu tuga i žaljenje. Empatija vodi sistemskoj promeni i pravdi. Saučešće je egocentrično i ne dozvoljava vam da se iskreno povežete sa iskustvima osobe koja pati.

Budite otvoreni da nešto naučite od drugih. Povežite se sa ljudima koji ne pripadaju uskom krugu vaših prijatelja. Emaptijom ćete poboljšati veštinu socijalizacije, ali i odnose sa ljudima.

Saslušajte druge. Empatija podstiče saradnju, koja opet pospešuje produktivnost u okviru radnog mesta i u porodičnom okruženju.

Prisetite se trenutaka u kojima su vam drugi pokazali saosećanje. Promišljajte, zapisujte ili delite sa drugima o svojim iskustvima. 
 
Autor: Lataša Morison
Izvor: readitforward.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.