Laguna - Bukmarker - Kevin Kvan: Moje omiljene stvari - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kevin Kvan: Moje omiljene stvari

Autor „Suludo bogatih Azijaca“ i novog romana „Seks i taština“ otkriva svoju ljubav prema Alfredu Hičkoku, Hariju Stajlsu i „najoriginalnijoj“ TV seriji koju je ikada gledao.

Život Kevina Kvana se promenio 2013. godine. Nakon objavljivanja izuzetno uspešnog debitantskog romana „Suludo bogati Azijci“ Kvan je napisao dva nastavka koji su dobro primljeni među čitalačkom publikom – „Bogatstvo na kineski način“ i „Muke bogataša“. Kada je 2018. godine izašla filmska adaptacija „Suludo bogatih Azijaca“, časopis Tajm je proglasio Kvana za jednog od 100 najuticajnijih ljudi.

Svojim najnovijim romanom Kvan pokušava da trilogiju Suludo bogati Azijci ostavi iza sebe. Napisan kao omaž klasiku „Soba sa pogledom“ E. M. Forstera, roman „Seks i taština“ je ljubavna priča o Lusi Čerčil, ćerki Kineskinje rođene u Americi i oca koji je rođeni Njujorčanin, koja pokušava da potisne i svoje azijsko nasleđe i privlačnost koju oseća prema šarmantnom Džordžu Džaou, kojeg upoznaje na odmoru u Italiji. Ova komedija o sukobu kultura i manira preuzima neke od elemenata iz Kvanove neverovatne trilogije, transponujući ih na klasičnu ljubavnu priču.

Povodom nedavnog objavljivanja knjige, pričali smo sa Kvanom o filmovima, TV serijama, umetničkim delima i muzici koji su mu u poslednje vreme prijali.

Film: „Sever-severozapad“ (North by Northwest)

„Sever-severozapad“ je jedan od mojih omiljenih filmova. Nedavno sam ga ponovo pogledao i podsetio se da je Alfred Hičkok apsolutni majstor. Svaki element ovog filma iz 1959. godine – počevši od prelepih kostima Eve Mari Sejnt i odlične scenografije, pa sve do duhovitih dijaloga i napetog zapleta – još uvek je neprevaziđen. Voleo bih da ima više ovakvih inteligentnih filmova sa stilom.

TV: „Mrak“ (Dark)

Netfliksova nemačka serija „Mrak“ je možda najhrabrija, najoriginalnija, najneverovatnija serija koju sam ikada gledao. Kao romanopisac koji konstruiše složena porodična stabla i priče koje se preklapaju i obuhvataju različite periode, apsolutno sam zadivljen strukturom ove serije koja podseća na lavirint. Bilo je tako zabavno izgubiti se u svetu koji su ovi briljantni scenaristi stvorili.

Umetnost: Jun Hjong-Keun

Nedavno sam otkrio korejskog umetnika Juna Hjong-Keuna, jednog od najznačajnijih korejskih umetnika 20. veka. Tokom poslednje četiri decenije svog života stvarao je izuzetne minimalističke slike na sirovom platnu koristeći samo dve boje – ultramarin i umbru – i one me podsećaju na umetnička dela Marka Rotka. „Što je slika jednostavnija, time je slikanje teže“, rekao je on.

Hobi tokom lokdauna: Video-snimci obilazaka kuća

Pošto nisam mogao da putujem, putovao sam sedeći u fotelji tako što sam gledao video-snimke obilazaka kuća na Instagram profilima časopisa Cabana i House & Garden. Smatram ih neverovatno umirujućim i inspirativnim. Jedan od njih koji sam nedavno gledao je video-snimak zamka Aksela Vervorta koji se nalazi u blizini Antverpena – apsolutno je neverovatan.

Muzika: Hari Stajls

Verovali ili ne, ovih dana najviše volim da slušam najnoviji album Harija Stajlsa „Fine Line“. Da odmah razjasnimo nešto: nisam bio obožavatelj grupe One Direction, ali smatram da je njegov solo rad zabavan, privlačan i ponekad veoma snažan. Podseća me na početke Dejvida Bouvija, zato što se ne plaši da eksperimentiše ni sa zvukom ni izgledom.

Knjiga: „Soba s pogledom“

„Soba s pogledom“ E. M. Forstera je jedna od mojih omiljenih knjiga još od tinejdžerskih dana, jer mi se dopalo kako je Forster mudro posmatrao englesko društvo svog vremena i kako je oslikao Italiju da me je samim čitanjem naterao da se zaljubim u ovu zemlju.

Prevod: Kristijan Vekonj
Izvor: penguin.co.uk
Foto: Raen Badua


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.