Laguna - Bukmarker - Kako srediti haos sa knjigama - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako srediti haos sa knjigama

Kada pokušavate da sredite kuću, sa nekim stvarima lakše izlazite na kraj. Stare novine i džemperi koji su nam mali? Recikliramo novine, džemper poklonimo u dobrotvorne svrhe. Sređeno! Ali šta ćemo sa „Gospođom Bovari“ na francuskom jeziku u tvrdom povezu ili voljenim knjigama iz detinjstva? Za knjigoljupce je rastanak sa knjigama veoma teška stvar.



„Knjige čuvaju lepe uspomene i usput su i dekorativne“, kaže Mim King, profesionalna. „A ponekad ih čuvamo kako bismo prikazali svoja interesovanja i ličnost onima koji svrate u naš dom.“ Tako je, sakupljamo ih i da bismo impresionirali svoje goste.

Svakome može da se dogodi da potpuno poludi od knjiga, ali određene profesije se posebno izdvajaju kao sakupljači – nastavnici, profesori i pisci.

A kada je zaista previše? Svako od nas ima sopstveni odgovor. U japanskom jeziku čak i postoji izraz za pravljenje gomila nepročitanih knjiga: cundoku.

Ako ste i vi jedna od takvih osoba, vreme je da se pozabavite svojim gomilama. Evo šest načina da se rešite haosa sa knjigama – i preuzmete kontrolu.

Ređajte ih u gomile

Izdvojite nekoliko sati da izvučete sve knjige sa polica i poređate ih na pod, preporučuju nam eksperti za organizaciju. Zatim ih podelite na one koje niste pročitali, one koje jeste ali samo jednom i one koje su vam omiljene i imaju sentimentalnu vrednost. Poslednja gomila je „omiljena“ i trebalo bi da bude najmanja.

Dobro pogledajte knjige koje nikada niste otvorili. Kao što je to slučaj sa određenim komadima odeće u vašem ormaru, ako knjizi niste prelomili riknu u poslednjih godinu dana, velike su šanse da to nećete uraditi u skorije vreme. Što se tiče onih koje ste pročitali, zadržite samo knjige koje možete da složite lako i uredno.

Poklonite one koje su skoro nove

Delite svoje bogatstvo! Zaronite u gomilu „nikad pročitanih“ i pronađite one koje najbolje izgledaju. Poklonite neke prijateljima koji uskoro slave rođendan ili razmislite ko bi se iz vašeg kruga bliskih ljudi obradovao određenom naslovu.

„Napišite u svakoj knjizi objašnjenje zašto vas baš ona podseća na određenu osobu“, predlaže Kingova.



Donirajte određenu količinu

Imate sva tri dela serijala „Pedeset nijansi“ ili nezdravu količinu trilera? Duplikati su očigledni kandidati za gomilu onih koje ćete donirati, kao i veliki broj knjiga sa istom temom (na primer baštovanstvo ili italijanski kuvari). Zatim se raspitajte gde je najbolje odneti određene knjige. Biblioteka je uvek dobar izbor, a tu su i utočišta, starački domovi, bolnice ili neke specifične organizacije.

Zaradite malo

Neke knjige zaista imaju vrednost i mogu se prodati na internetu. Ako imate neki kolekcionarski primerak koji vam nije potreban, tim bolje. Takođe, lako je prodati i naslove koji imaju potpis autora, prva izdanja i istorijski značajna dela. Naravno, nemojte zaboraviti na lokalnu knjižaru koja prodaje polovna izdanja. Vodite računa i da ne preterujete sa cenom.

Digitalizujte se

Smanjite broj knjiga koje unosite u kuću time što ćete uložiti u kindl ili elektronski čitač. Takođe, stručnjaci navode da je uvek dobro imati listu elektronskih knjiga koje želite da pročitate, a nije vam potrebna fizička kopija istih.

Usvojite mantru

Uspostavite kućno pravilo za sve buduće kupovine. To može da bude: „Kupi jednu, pokloni jednu“ ili se obavežite da ćete kupiti samo određeni broj knjiga godišnje (na primer 10) ili ćete uzimati knjige isključivo iz biblioteke. Šta god da odlučite, držite se toga bar šest meseci kako biste videli da li novi metod ima uticaj na vaše police.
 
Autor: Dženifer Geds
Izvor: realtor.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
e l džejms o gospođi i slobodi stvaranja držite se svog stava laguna knjige E L Džejms o „Gospođi“ i slobodi stvaranja: Držite se svog stava
27.03.2024.
Bestseler autorka E L Džejms je u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker povodom novog romana „Gospođa“ pružila intiman uvid u svoje stvaralaštvo, inspiraciju i proces kreiranja ljubavnih svetova koji os...
više
saša savić knjigu sam pisao šest godina u noc ima kad sam imao vremena laguna knjige Saša Savić: Knjigu sam pisao šest godina u noćima kad sam imao vremena
27.03.2024.
Saša, izbeglica iz Sarajeva, jedva preživljava u Pragu 1992. kao prodavac košulja na pijaci sve dok ne sretne Bobana, svog daljeg rođaka, „veselog Bosanca“ iz predratnih viceva, koji se bavi prodajom ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.