Laguna - Bukmarker - Kako podstaći dete da čita i tokom letnjih meseci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako podstaći dete da čita i tokom letnjih meseci

Svi dobro znamo da je čitanje važno, ali kada vam dete saopšti da ne voli da čita ili da mu je čitanje dosadno, vaša je obaveza da pronađete odgovarajući način da ga ohrabrite da ne odustane od istraživanja sveta književnosti.



Čitanje i pisanje su veštine koje se bez redovnog vežbanja mogu zaboraviti, pa zato morate obezbediti uslove u kojima će nastaviti da ih razvija. Verujemo da će vam u tome pomoći sledeći saveti:

Izgradite šator/tvrđavu za čitanje

Deca vole da grade. Osim toga, ona žele da imaju mirno, skriveno mesto na kome će provoditi vreme. Pomozite detetu da od ćebadi i jastuka izgradi tajno skrovište na kome će, između ostalog, moći i da čita. Ne zaboravite baterijsku lampu – ona je presudna za stvaranje odgovarajuće atmosfere.

Budite kreativni

Kada zajedno čitate, pokrijte tekst rukom ili komadom papira i zamolite dete da izmisli priču na osnovu slika koje vidi. Deca se često plaše da neće biti u stanju da pročitaju ili izgovore pojedine reči u tekstu, a na ovaj način ćete ih oslododiti straha i dati im šansu da upotrebe maštu. Ako želite da dete lakše zapamti neku novu ili komplikovanu reč, možete je pokriti prstom i predložiti mu da na osnovu okolnog teksta i slika pogodi o kojoj se reči radi.



Zabava u kuhinji

a) Jednostavni recepti, recimo za palačinke, pružaju detetu priliku da se upozna sa „praktičnim čitanjem“ i istovremeno nauči da prati seriju uputstava.
b) Pretvarajte se da je kuhinja kafe u kome će dete moći da naruči iz „menija“ koji je samo sastavilo (milkšejk, kolači, voće, krekeri i sl.)

E-knjige

E-knjige su lako dostupne, jeftine ili potpuno besplatne, zauzimaju malo prostora, snalaženje u tekstu je lako, mogu se čitati u mraku... Pored toga, deci mogu biti zanimljive i zbog mogućnosti promene fonta, interesantnih vizuelnih efekata, pretvaranja pisanog teksta u govor i rečnika sa izgovorom i objašnjenjem nepoznatih reči.

Kombinujte film i knjige

Ova tehnika je veoma korisna kada želite da podstaknete dete da čita. Dobra filmska adaptacija može zainteresovati dete da pročita knjigu po kojoj je film snimljen, što će, uz malo sreće, voditi čitanju i drugih knjiga istog autora.

Časopisi

U časopisima za decu se uvek može pronaći pregršt zabavnih sadržaja i informacija koje su zanimljive najmlađim čitaocima. Želite da vaše dete redovno čita? Pretplatite ga na omiljene časopise. (Ne zaboravite: deca obožavaju kada im nešto stigne poštom.) Možete, naravno, izabrati i onlajn verziju.

Nagradite dete za trud

Organizujte čitalački izazov. Koliko je meseci ostalo do božićnih i novogodišnjih praznika? Koliko knjiga može pročitati svakog meseca do kraja godine? Dogovorite se oko nagrade – možda će to biti pravi podsticaj da vaš naslednik izvuče glavu iz oblaka i zaroni u čudesni svet knjiga.

Autor: Tanja Grambauer
Izvor: literacyforboys.com.au
Prevod: Jelena Tanasković
Foto: Pexels


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.