Laguna - Bukmarker - Kako napraviti picu sa ćuftama iz „Koraline i tajanstvenog sveta“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako napraviti picu sa ćuftama iz „Koraline i tajanstvenog sveta“

Pošto smo u prethodnim izdanjima Fantastične kuhinje propisno podigli šećer u krvi , vreme je da se malo bacimo na slane đakonije. Iako smo mogli početi sa zečetinom Semvajza Gemdžija ili pak čuvenim Frejevim pitama, odluka je ipak pala na to da malo proširimo vidike i zađemo u magični univerzum Nila Gejmena. Stoga smo odlučili da danas pravimo picu sa ćuftama iz „Koraline“.



Koralina Džons je jedna od najpoznatijih junakinja iz pera Nila Gejmena. Samoproklamovana avanturistkinja, ova devojčica nakon selidbe nailazi na vrata koja vode u drugi svet. Svet u kome je sve bolje, svet pun čudesa, ukusne hrane i roditelja kojima nije dosadna. Još od Alisinog prolaska kroz zečju rupu, malo je bilo tako fantastičnih avantura. Ali ispod boja i obrisa svega toga, krije se zlokobna tajna koju Koralina brzo počinje da razume.

Prema rečima Nila Gejmena, „Koralina i tajanstveni svet“ je najčudnija, ali i najbolja knjiga koju je napisao. Saznanje da priča koja se deci čini avanturom a odraslima kao noćna mora je bilo opčinjavajuće za pisca. Koralina je priča koja je nastala reč po reč, priča za koju autor ne zna odakle je došla ali koja se nametnula kao nešto što se mora završiti. I na radost čitalaca širom sveta, završena je.

Odluka o ovom receptu je pala nakon što sam se setio koliko je nežan bio trenutak između Koraline i njenog oca koji je prethodio toj večeri. Nakon tog nežnog poljupca koji svaka kćer zna šta znači usledila je fantastično nefantastična večera u kojoj je njen otac napravio ne baš ukusnu picu. Ali Koralina je pojela svoje parče, sem naravno komadića ananasa.

Svet danas prolazi ne samo kroz zdravstvenu krizu. Priče o otuđenosti i generacijskom jazu već svi dobro znamo. Stoga ovaj recept posvećujemo svim kćerkama, ali i sinovima i njihovim očevima. Neki možda nisu sa nama, ili smo možda previše odrasli da bi nam spremali hranu. A očevi su neretko i užasni kuvari. Ali, malo je toga što ima tako lep ukus kao njihova hrana. Stoga, za naše očeve i za sve očeve koji nose svoju decu na ramenima.

SASTOJCI ZA TESTO:
 
  • 400 grama brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • So, šećer i pola kvasca 
SASTOJCI ZA NADEV:
 
  • 250 grama mlevenog mesa
  • Začini
  • ¼ šolje prezle
  • 1 jaje
  • ¼ šolje naseckane zelene paprike
  • ¼ šolje komadića ananasa
  • Paradajz sos
  • Mocarela

PRIPREMA:
 
  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Počnite pripremu sa testom.
  3. U mlako mleko dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite da kvasac nadođe.
  4. U odgovarajući sud sipajte ulje i so. Dodajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom i zamesite testo.
  5. Dok testo nadolazi pripremite nadev.
  6. Napravite čuftice tako što ćete u mleveno meso dodati začine, prezlu i jaje. Promešajte i od smese odvojite ćuftice kašičicom za kafu.
  7. Nadošlo testo premesite, razvucite i stavite u pleh.
  8. Testo premažite paradajz sosem, a onda poređajte čuftice, papriku i ananas. Narendajte mocarela sir preko toga.
  9. Stavite u rernu na oko 20 minuta, a pet minuta pre kraja ugasite rernu kako bi sir dobio zlatnu boju.
  10. Podrazumeva se da možete izbaciti ananas (ni Koralina ga nije pojela), a možete dodati i pečurke i šta god da vam se našlo u frižideru.

Uživajte!

Autor: Mladen Vukčević
Izvor: epicfantasyblog.com
 


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.