Laguna - Bukmarker - Kako koristiti snagu onoga što znamo da ne znamo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako koristiti snagu onoga što znamo da ne znamo

Od autora svetskog bestselera „Originalni“ Adama Granta stiže nam knjiga „Razmisli još jednom“, u kojoj autor prepliće istraživanja i pripovedanje da bi nam pomogao da ojačamo intelektualne i emocionalne mišiće koji su nam potrebni da ostanemo radoznali i ne izgubimo zanimanje za svet koji možemo da promenimo nabolje.

Inteligenciju obično shvatamo kao sposobnost da mislimo i učimo, ali u svetu koji se brzo menja postoji još jedna kognitivna veština koja može imati i veći značaj: sposobnost preispitivanja i ažuriranja znanja.

U svakodnevnom životu često slušamo mišljenja koja nam prijaju umesto da prigrlimo ideje koje nas teraju da se zamislimo. Tumačimo nečije neslaganje kao pretnju egu, a ne kao priliku da nešto naučimo, okružujemo se ljudima koji se slažu sa našim zaključcima, dokazujemo da druga strana greši – a gotovo uopšte ne razmišljamo kao naučnici koji tragaju za istinom. Inteligencija nije lek za sve a može biti i kletva: to što smo dobri u razmišljanju može nam predstavljati prepreku u preispitivanju. Što smo bistriji, to više možemo postati slepi za sopstvena ograničenja.

„Razmisli još jednom“ otkriva da ne moramo da verujemo svemu što pomislimo da je tačno, niti moramo u sebe da ugrađujemo svako osećanje koje nam se javi. To je poziv da se oslobodimo beskorisnih stavova i da damo prednost umnoj fleksibilnosti nad ponekad nepotrebnom, glupom doslednošću, da prigrlimo svoje greške i izgradimo kulturu učenja i preispitivanja. Ako je znanje moć, svest da nešto ne znamo korak je ka mudrosti.

Adam Grant je najmlađi redovni profesor u prestižnoj poslovnoj školi Vorton na Univerzitetu u Pensilvaniji. Smatra se jednim od najuticajnijih naučnika današnjice na polju međuljudskih odnosa, a svrstavaju ga i među 25 najboljih profesora i mislilaca u oblasti poslovanja, organizacije rada i rukovođenja.

„Razmisli još jednom“ u prodaji je od petka 4. marta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.